Triest maar waar: een groot deel van de particuliere (en professionele) beleggers heeft eigenlijk nauwelijks enig idee van waar zij op de beurs mee bezig zijn. Vandaar de belabberde rendementen van zo velen.
Om tot nieuwe beleggingsideeën te komen wordt nogal eens 'even in de krant gekeken'. Of wordt de TV aangezet om te kijken wat vandaag 'de grootste stijgers van de dag' zijn. Of worden potlood en liniaal uit de la gehaald om lijnen in koersgrafieken te gaan trekken.
Toegegeven, wie lol heeft in het trekken van lijnen in koersgrafieken doet daar niemand kwaad mee. Maar beseft u zich wel dat dit alles ook niet meer dan een soort hobby is. Niet meer en niet minder. Geen van 's werelds meer succesvollere beleggers heeft middels beleggingen gebaseerd op het trekken van lijnen in koersgrafieken zijn fortuin verdiend. Trekt u uw conclusies zelf...
Hoe u de beurs wel verslaat...
En toch is het ook niet zo dat beleggers als
Warren Buffett , Charlie Munger, Edward Lampert, Joel Greenblatt, Philip Fisher en vele anderen over een glazen bol beschikken. Een bol waar zij zo nu en dan op een regenachtige zondagmiddag in zouden kijken om deze vervolgens weer goed verstoppen op hun zolderkamer. Sterker: Buffett heeft zijn successtrategie al vele keren klip en klaar uit de doeken gedaan. En zijn aandeelhoudersbrieven zijn voor iedere belangstellende geheel gratis op te vragen:
http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html
De aanpak van bovengenoemde beleggers varieert op details maar komt op hoofdlijnen ongeveer op hetzelfde neer: koop aandelen van 'goede bedrijven' wanneer ze 'in de aanbieding' zijn. Op de beurs kunnen alle aandelen als het ware in een viertal kwadranten ingedeeld worden:
*** Kwadrant A ***
(Goede bedrijven, hoge waardering)
Een interessant kwadrant. Deze bedrijven presteren operationeel prima en beschikken over een goede competitieve positie. Maar helaas zijn deze aandelen nu even te duur. De hoge waardering maakt dat de verwachte rendementen hier bescheiden zullen zijn. Toch is het een goed idee deze bedrijven in de gaten te houden. Er hoeft bij hoge waarderingen namelijk maar weinig te gebeuren om de beurskoers fors te laten crashen. Dat zijn nogal eens uitstekende momenten om zelf wat aandelen van deze verder prima presterende bedrijven in portefeuille te nemen.
*** Kwadrant B ***
(Goede bedrijven, lage waardering)
Dit is veruit het interessantste kwadrant. Voor onze eigen ValuePortfolio-portefeuille (zie ook http://www.valueportfolio.net) overigens ook het enige kwadrant waar we ons op richten. De aandelen in dit kwadrant laten gemiddeld genomen een bovengemiddeld goed rendement zien, mede dankzij de lage waardering van de ondernemingen. Wijzelf trachten de meest aantrekkelijke aandelen er handmatig uit te pikken - maar absolute voorwaarde voor ons is dus sowieso dat de onderneming zich in dit 'Kwadrant B' moet bevinden.
Een concreet voorbeeld: fietsenproducent
Accell Group (http://www.accell-group.com), welke operationeel beschouwd al vele jaren prima draait. Een jaar geleden kocht u aandelen
Accell tegen slechts enkele keren haar jaarwinst. Een absurd lage waardering.
Accell is het afgelopen jaar ruim meer dan in koers verdubbeld. Op dit moment maakt
Accell overigens nog steeds deel uit van onze ValuePortfolio.
*** Kwadrant C en D ***
('Slechte' bedrijven met een hoge / lage waardering)
In deze twee kwadranten vallen alle bedrijven met een laag rendement op hun eigen vermogen. De oorzaak: het ontbreken van competitieve voordelen. In deze twee kwadranten valt veruit het grootste gedeelte van de beursgenoteerde bedrijven. Wijzelf trachten beleggingen in dit type aandelen - ongeacht de waardering - in het geheel te vermijden, en zouden u willen aanraden hetzelfde te doen.
Belang individuele aandelen overschat
Zoals gezegd selecteren we zelf voor onze ValuePortfolio de meest aantrekkelijke aandelen uit 'Kwadrant B'. De subset dus waarin de aandelen zitten die gemiddeld genomen bovengemiddeld goed zullen presteren. Simpelweg omdat deze bedrijven bovengemiddeld winstgevend en de aandelen lager dan gemiddeld gewaardeerd zijn. Wij richten ons hierbij op die bedrijven waarvan de competitieve posities het sterkst zijn en de vooruitzichten het meest gunstig.
Hebben we zo'n aandeel gevonden, en grondig geanalyseerd, dan nemen we hierin doorgaans een belang van 4 tot 6% van onze totale portefeuille. Hierdoor zijn de gevolgen uiterst beperkt wanneer een belegging in een specifiek aandeel onverhoopt toch niet goed uitpakt. Met andere woorden: het is bovenal de totale strategie die verantwoordelijk zal zijn voor het rendement; niet de toevallige selectie van enkele 'gokaandelen' die het al dan niet extreem goed (of juist slecht) zullen gaan doen.
Overigens, mocht u meer willen weten over onze eigen strategie reden dan kunt u ons eerder geschreven rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' aanvragen. Deze is (gratis) beschikbaar via onderstaande link:
http://www.valueportfolio.net
Een goed weekend!
Met vriendelijke groet,
Hendrik Oude Nijhuis
PS: Afgelopen jaren hebben we het in onze berichten al regelmatig over
Accell gehad en bij onze lezingen noemden we
Accell steevast als ons favoriete aandeel op de Amsterdamse beurs. Ondanks de forse koersstijging is
Accell naar ons oordeel nog altijd niet echt een duur aandeel: de waardering bedraagt nu een nog altijd redelijk bescheiden 11 keer de winst. Wij houden de aandelen voorlopig dan ook nog gewoon in portefeuille.