China moet verder zonder Google

De kans dat Alphabet zijn Chinese website sluit wordt met de dag groter. Het bedrijf heeft begin dit jaar aangegeven niet langer te willen meewerken aan het censureren van de zoekresultaten. Volgens verschillende media hebben de onderhandelingen om uit de impasse te raken niets opgeleverd en zijn de gesprekken ondertussen -definitief- stopgezet. Omdat Alphabet niet langer aan het filteren van zoekresultaten wil meewerken, wordt de site naar alle waarschijnlijkheid gesloten.

De Chinese minister van ICT , Li Yizhong, heeft al aangegeven dat Alphabet zelf voor de gevolgen van haar beslissing zal moeten instaan indien het zich niet langer aan de Chinese wetten wenst te houden.

Met het vertrek van Alphabet uit China verdwijnt een van de laatste grote buitenlandse spelers uit 's werelds grootste internetmarkt. Hoewel Alphabet zeker niet de grootste speler op het Chinese interenet is - Alphabet verwerkt zo'n 32% van de zoekopdrachten, tegen 61% voor de lokale zoekmachine Baidu en 3% voor Yahoo! China- blijft China voor Alphabet nog steeds erg interessant. De advertentieverkopen van het Chinese Googlekantoor voor de Chineestalige google.com-pagina's blijven groeien en ook het gebruik van de zoekmachine door het Chinese publiek stijgt nog dagelijks.

Slechts een paar buitenlandse sites slaagden erin om een noemenswaardig deel van de Chinese internetmarkt voor zich te winnen. Naast Alphabet , zijn dat de webwinkel Amazon.com en ELong, een reissite die eigendom is van Expedia .

Express.be