Open dag NYSE Euronext 2010 geslaagd

De Amsterdamse beurs hield op vrijdag 19 maart haar jaarlijkse open dag voor bezoekers. In 2002 bestond de beurs al ruim 400 jaar, alleen werd toen deze feestelijke gelegenheid niet publiekelijk gevierd. Daarop heeft NYSE Euronext sinds 2009 besloten om jaarlijks haar verjaardag te vieren met een open dag. De Amsterdamse beurs die onderdeel is van NYSE Euronext is de oudste van de hele wereld.

De aandelenhandel ontstond in 1602 toen de VOC als eerste onderneming ter wereld aandelen op de markt bracht en daarmee in feite ook de grondlegger was van de openbare kapitaalmarkt.

Door onze redactie

Bij de opening van de open dag stroomde het aantal bezoekers binnen. Zowel jong als oud, de ervaren alsmede de startende belegger waren daarbij aanwezig. Het was een zeer geslaagde dag waarbij de bezoekers genoten van de diverse stands, en de vrije omgang waarin bezoekers hun dag zelf konden voortzetten.

Het streven van de open dag is om bezoekers een indrukMarkt in de Openbare beurste geven van de bijzondere sfeer van het meest bekende financiële adres van Nederland, beursplein 5 in Amsterdam. Bezoekers werden door middel van een uitgestippelde route door het hele gebouw geleid. Zo maakte de bezoeker kennis met de bijzondere sfeer van architect Jos Cuypers. Het financiële adres heeft in een ruimte van vitrines, zeer bijzondere documenten een plek gegeven en deze ook tentoongesteld op de open dag. Zo staat er een Koerslijst Assurantiën uit 1720, van het VOC schip Batavia.

Een wereldkaart met daarop een wat grillige route getekend, die de tocht van Hudson was die naar de ontdekking van New York leidde. In de andere vitrines staat een baar die voorzien is van een zilveren VOC-stempel, Delfts-blauwe bordjes en te midden van alles een obligatie uitgegeven in 1910 door de Vereniging voor den Effectenhandel.

Beursgong
 Stand Analist.nl Het openen van de handel door een slag op de gong, één van de vele oude tradities die in ere zijn hersteld. Iedere ochtend luidt een gast om 9 uur de gong om de beurshandel officieel te openen. Ook ‘s middags om 17.30 uur zijn er regelmatig gasten die de handel sluiten. Om de beursgeschiedenis levend te houden is dit een traditie waar veel waarde aan wordt gehecht.

Activiteiten
De beurs had diverse stands waar van alles te zien was. Stands zoals die van de VEB , NYSE Euronext , Mercurious, All Options en Stichting De Oude Kerk zaten allemaal in de ruimte van de Openbare beurs. In de Boschzaal was er een presentatie die bezoekers konden bijwonen over de optiehandel en de stand van beleggingssite Analist.nl.

De dag kon men afsluiten in het beurscafé Bull & Bear. Het café waar men de sfeer kan proeven van het verhaal tussen het gevecht tussen de beer (neerwaartse markt) en de stier (opwaartse markt).

Kortom een zeer geslaagde dag voor de bezoekers.
Onder de aanwezigen o.a. <a href='/begrippen/330-veb'> VEB </a>
Markt in de Openbare beurs