Rusland wil lijst strategische bedrijven halveren

Rusland gaat de lijst met strategische bedrijven wellicht meer dan halveren. Russische bedrijven met een strategische status komen niet in aanmerking voor een privatisering. Op dit ogenblik telt Rusland nog 441 strategische bedrijven, maar in de toekomst zouden er op de lijst slechts 200 ondernemingen overblijven. De Russische president Dmitry Medvedev wil de rol van de overheid in de economie terugschroeven en meer buitenlandse investeringen aantrekken door een belang te verkopen in bedrijven die niet langer staatssteun nodig hebben. De Russische president had eerder al aangekondigd dat het aantal staatsbedrijven over twee jaar tot een optimaal niveau zou worden teruggebracht. Het kroonjuweel van de verkoop is volgens een aantal bronnen Sovkomflot, het grootste scheepvaartbedrijf van Rusland.

Grote staatsbedrijven zoals luchtvaartmaatschappij en het mediabedrijf Channel One blijven op de lijst met de strategische bedrijven behouden. Het Russische ministerie van economische ontwikkeling heeft naar eigen zeggen aan alle grote banken gevraagd een adviesdossier in te dienen. Volgende maand zou beslist worden welke financiële groep zal ingeschakeld worden voor de begeleiding van de privatisering. Onder meer JP Morgan Chase , Bank of America Merrill Lynch en de Zwitserse UBS zouden al interesse hebben laten blijken. De Russische regering heeft volgens Alexei Uvarov, hoofd van het departement activa van het ministerie van economische ontwikkeling, de banken nodig om het ideale ogenblik te kunnen bepalen wanneer de bedrijven op de markt zouden kunnen gebracht worden," aldus The Moscow Times.

Uvarov benadrukte daarbij dat Rusland nieuwe mechanismes voor privatiseringen moet ontwikkelen die minder archaïsch zijn dan voordien en waarbij flexibeler marktmechanismen kunnen gehanteerd worden. De laatste grote privatisering dateert van drie jaar geleden, toen VTB Group met een beursgang een bedrag van 8 miljard dollar ophaalde. Dat was toen de grootste beursgang van het jaar. Het jaar voordien had olieproducent Rosneft met een beursgang 10,6 miljard dollar opgehaald. Het Russische ministerie van economische ontwikkeling hoopt dit jaar meer dan 100 miljard roebel te kunnen ophalen met de verkoop van bedrijfsactiva. Dat komt overeen met een bedrag van 3,4 miljard dollar. Onder meer wordt een belang van 13 procent in de Russische verzekeringsgroep Rosgosstrakh te koop aangeboden. Ook zou een belang van 25 procent worden verkocht in het energiebedrijf TGK-5. (MH)

Express.be