Amerikaanse olieverslaving; Obama staat nieuwe boringen toe

‘Hier hebben we een serieus probleem; Amerika is verslaafd aan olie,' zei George W. Bush in zijn State of the Union van januari 2006. Zijn opvolger Barack Obama lijkt die verslaving te willen aanpakken door een groot deel van het water voor de Amerikaanse Oostkust vrij te geven voor het boren naar olie en gas. Hij zal dat later op de dag bekendmaken in een speech ter gelegenheid van een bezoek aan de Andrews luchtmachtbasis in Maryland.

Het voorstel komt grotendeels tegemoet aan de vraag van de machtige olielobby in de VS. De protesten van inwoners van de betreffende kuststreken en milieuorganisaties, leggen de Amerikanen voorlopig naast zich neer. De nieuwe boorgebieden beginnen voor de kust van Delaware en lopen door naar het zuiden tot halverwege Florida. Ook ten noorden van Alaska en in de Golf van Mexico naast Florida mogen binnenkort testboringen worden verwacht.

Het plan van de regering Obama maakt een einde aan een verbod dat gedurende meer dan 20 jaar het boren naar olie verbood op de kustsreek langs de Golf van Mexico na. Wel blijven in een gedeelte van Alaska de boringen verboden.

Express.be