De foto die Microsoft liefst verborgen houdt

De Britse krant The Daily Mail publiceert een foto van een stel Chinese arbeiders die uitgeput op hun bureau liggen te slapen. Het is een beeld dat Microsoft liever voor de buitenwereld verborgen houdt. Deze mensen werken dagelijks 15 uur aan een stuk door in een binnentemperatuur van 30 graden. De meesten onder hen gebruiken hun tien minuten durende pauzes om even in te dutten. Voor zo'n 40 eurocent per uur werken deze mannen en vrouwen zes dagen per week. Ze maken computermuizen en webcams voor het bedrijf van Bill Gates.

Toch zijn deze toestanden niet de exclusiviteit van Microsoft . In dezelfde fabriek wordt ook elektronica geassembleerd voor multinationale bedrijven als Hewlett-Packard, Samsung, Foxconn, Acer, Logitech en Asus. De foto is door de mensenrechtenorganisatie National Labour Committee buiten de fabrieksmuren van het bedrijf KYE Systems gesmokkeld in de stad Dongguan.

Volgens een rapport van NLC mogen de arbeiders niet met elkaar praten, noch mogen ze naar muziek luisteren. Ook toiletbezoek is tijdens de werkuren niet toegestaan. Deze mensen wonen ook op de fabrieksterreinen waar ze elk een slaapzaal delen met 13 andere arbeiders. Sanitaire voorzieninhgen zijn beperkt: douches zijn vervangen door emmers en een spons.

Microsoft , dat hardware die in de fabriek wordt gemaakt exporteert naar Amerika, Europa en Japan, neemt de claims alvast serieus en is ondertussen een onderzoek gestart.

Express.be