GDF-
Suez , de Franse energiegroep die onder meer eigenaar is van het Belgische Electrabel, is het populairste buitenlandse aandeel onder de leden van de Vlaamse Federatie van Beleggers en Beleggingsclubs (VFB).
Dat bleek zaterdag op de VFB-Happening waar het resultaat van een rondvraag bij de leden werd bekendgemaakt. De aandelenkoers ligt nu amper boven de boekwaarde en technisch gesproken is GDF
Suez een achterblijver. De vraag is of er ook ruimte is voor positieve verrassingen.
Op de Happening zelf heerste alvast een positieve sfeer en dat niet enkel bij de ruim 1.300 aanwezigen, maar ook bij de bedrijfsleiders die hun verhaal kwamen doen.
"Het is alsof de crisis de ondernemers wakker geschud heeft", becommentarieert een belegger.
"Het is niet alleen omdat de voorraden afgebouwd worden, dat het goed gaat. Er is meer aan de hand."
Europees voorzitterschap
In zijn welkomstwoord handelde Paul Huybrechts slechts kort over de Belgische politiek. "
België neemt op 1 juli, samen met Van Rompuy, het voorzitterschap waar van de Europese Raad, maar zou de Europese Raad niet beter het voorzitterschap waarnemen van België?", vroeg hij zich onder applaus af.
De VFB-voorzitter kondigde een permanente beleggingswedstrijd voor beleggingsclubs aan, de VFB-Trofee. Daarmee zal het rendement op de reële portefeuilles van de beleggingsclubs periodiek onderling vergeleken worden. Onder meer op die manier wil de VFB de clubwerking nieuw leven inblazen. Het aantal clubs dat lid is van de VFB, is de jongste jaren immers gedaald. Sinds 2004 kostte dat de vereniging 730 leden. Al is dat verlies ruimschoots gecompenseerd door de 1.300 nieuwe individuele leden die de VFB in dezelfde periode mocht verwelkomen.
Huybrechts bleef ook stilstaan bij de problematiek rond de Nationale Bank. "
Daar hebben wij met het 64 procent hogere dividend een-derde van de weg afgelegd. Zorg met een massale aanwezigheid op de jaarvergadering van de NBB op 31 mei dat we ook het volgende twee-derde van de weg nog kunnen realiseren", riep hij zijn leden op.
Voorzichtig
William De Vijlder, de hoofdstrateeg van
BNP Paribas
Ageas , is nog altijd overwogen in aandelen, ondernemingsobligaties en grondstoffen. Dat is verantwoord door het economische herstel in de wereld, het krachtige winstherstel en het soepele monetaire beleid. Hij verwacht geen nieuwe terugval van de economie (de zgn. "
double dip").
Zeker voor de VS rekent hij op een economisch herstel dat zichzelf zal blijven voeden.
"Als er één element is dat de markten zou kunnen verrassen, is het dat zij het herstel van de arbeidsmarkt onderschatten", aldus De Vijlder.
Toch pleitte hij voor voorzichtigheid: "
De tweede jaarhelft wordt moeilijker. Het gemakkelijke geld is verdiend." Hij ziet het economische herstel in de tweede jaarhelft aan kracht inboeten. De overheden zullen beginnen hun begrotingen recht te trekken en de gezinnen zullen hun schulden nog verder afbouwen. Hij verwacht evenwel niet dat de centrale banken dit jaar de rente al optrekken.
Gedelegeerd bestuurders
Nogal wat gedelegeerd bestuurders van beursgenoteerde bedrijven hadden de moeite genomen om zelf de beleggers te woord te staan. Rik De Nolf van
Roularta wees op de opportuniteiten die de nieuwe technologieën bieden voor zijn bedrijf. Hij verwees onder meer naar de snelle nieuwe druktechnieken en naar het succes van de abonnementenverkoop via internet.
Eddy Duquenne zette de strategie van Kinepolis uiteen: "
de beste bioscoopuitbater zijn, de beste marketeer en de beste vastgoedbeheerder. Dat is een strategie die jaar na jaar meer opbrengt." Rudi De Winter rekent voor
Melexis dit jaar op een groei van minstens 35 procent. De komende jaren moet daar nog zo’n 10 procent per jaar bijkomen. Dat geeft opnieuw ruimte voor de betaling van een dividend.
Barco heeft vorig jaar de problemen van de hoge kostenstructuur en de te veel geactiveerde O&O aangepakt, zegde Eric Van Zele. "
2010 wordt het jaar van het herstel". Marc Coucke wil de brutomarge van Omega Pharma drastisch opkrikken door de omzet van vijf productcategorieën (derma, verkoudheid en griep, parasieten, klassiekers en multilocals) te verdubbelen tegen 2015.
Gedelegeerd bestuurder Geert Verachtert van
Philips België-Luxemburg wees erop dat de
Philips -groep vandaag resoluut op drie sectoren mikt: healthcare, consumer life style en lighting. Over het eerste kwartaal van dit jaar zette de groep uitstekende cijfers neer.
Tot slot werd het lijstje van de populairste buitenlandse aandelen van de VFB-leden bekendgemaakt. Die lijst bevat liefst vier energiegerelateerde aandelen, maar het zijn niet allemaal koopaanbevelingen.
Vallourec op vijf is een Franse fabrikant van naadloze buizen voor de energiesector, die hoopt een graantje mee te pikken van een conjunctuurherneming. De Franse oliegroep Total haalt de vierde plaats, maar het aandeel was de voorbije jaren niet bepaald een hoogvlieger op de beurs.
Brons was voor
Imtech , de Nederlandse groep actief in elektrotechniek,
ICT en werktuigbouw. Het bedrijf kon de voorbije jaren een mooie evolutie van zijn resultaten voorleggen, maar de hoge schuldgraad is een minpunt.
Zilver was voor
Transocean , de marktleider in offshore drilling. En GDF-
Suez eindigde op het hoogste schavot.
Bron: VFB