Grootste reddingsoperatie sinds Marshall-plan: Athene krijgt 110 miljard euro

In de grootste financiële reddingsoperatie sinds de VS in de nasleep van W.O.II het Marshallplan uitdokterden hebben de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF) aangekondigd Griekenland de volgende drie jaar 110 miljard euro te zullen lenen in een poging om het land voor het faillissement te behoeden. ‘We hadden geen andere opties, noch tijd om andere pistes te bewandelen, dus het noodplan is onvermijdelijk', zei de Griekse premier George Papandreou gisteravond in een televisietoespraak. . De 15 andere leden vande eurozone komen met 80 miljard euro over de brug, het IMF legt 30 miljard euro op tafel.

Griekenland zelf belooft om tegen 2012 voor 30 miljard euro te besparen. Vooral Griekse ambtenaren zullen voor het Griekse fiasco moeten opdraaien. Zij moeten hun 13e en 14e maand én een stuk van hun pensioen inleveren. Ook de BTW gaat omhoog: van 21% naar 23%. De gemiddelde pesnioenleeftijd gaat van 53 naar 67 jaar en alcohol, benzine en sigaretten worden 10% duurder. De privésector waar de lonen doorgaans veel lager liggen, zou grotendeels gespaard blijven.

De uitbetaling van de 110 miljard euro gebeurt in schijven en onder strikte controle. Als Griekenland zich niet houdt aan de beloofde besparingen, komt er geen geld meer. België legt 1,1 miljard euro voor Athene opzij; Duitsland is de grootste helper met 22,4 miljard euro.

Express.be