Griekse crisis raakt ook defensieve belegger

Mohamed El-Erian CEO en co-CIO bij PIMCO stelde vorige week dat de lage prijzen voor de Griekse obligaties vele verkopers zouden opleveren in plaats van kopers. Dit zou tegen het psychologisch gevoel zijn, want lage prijzen zijn juist gunstig om op te kopen. Deze verkopende partijen, waar er te veel van zijn, zullen veels te laat reageren om ze hun financiële titels te verkopen. Hierdoor ziet de belegger die potentie had om alles of een gedeelte in veilige instrumenten te beleggen het vermogen verdampen tot nihil.

Door onze redactie

Dit heeft naast de financiële schade ook een negatief effect op de reputatie. In dit geval is recentelijk aan bod dat Griekenland het flink te verduren heeft. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hebben hun handen vol om de situatie onder controle te krijgen, want het Griekse dilemma lijkt maar niet op te houden. Terwijl dit toch van groot belang is om rust te houden op de financiële markt, want voordat je het weet zijn het wankelende Spanje en Portugal aan de beurt. Het lijkt wel een inhaalslag op hetgeen zich allemaal heeft afgespeeld de afgelopen jaren met de wereldwijde financiële kredietcrisis.

Bovendien kan het ook nog eens fataal zijn voor landen met een hoge schuld en zullen zij hun huidige schuldeisers moeten aflossen. Wanneer dit niet gebeurt d zal dit ten kosten gaan van een ‘credit downgrade’.
De Griekse overheid heeft haar plannen voor de bezuinigen aangekondigd. Nu de Europese unie en het Internationaal Monetair Fonds aan zet is moeten zij de plannen bekijken en bekijken of het een goedkeuring waardig is. Vergelijkbare pakketen zullen dan wellicht ook aan overige kwetsbare landen worden aangeboden om uiteindelijk uit het dal van de financiële kredietcrisis te kruipen.

Het volledige artikel kunt u teruglezen op de website van de Financial Times