Imago financiële sector begint stilaan te verbeteren

De perceptie van de Amerikaanse consument over de financiële sector begint stilaan opnieuw een verbetering te vertonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris Interactive. De scores van de financiële merken evolueren volgens Harris Interactive stilaan opnieuw terug in de richting van het niveau van twee jaar geleden, op een ogenblik dat de kredietcrisis het imago van de financiële sector nog geen zware klappen had toegediend. De onderzoekers stellen dat zelfs verzekeraar American International Group ( AIG ), die tijdens de financiële crisis een bijzonder groot reputatieverlies leed, opnieuw beter scoort in de perceptie van het Amerikaanse publiek. Alleen Bank of America zag zijn score verder afkalven, terwijl dochter Merrill Lynch, dat vorig jaar werd overgenomen, zich wel in een verbeterde reputatie mocht verheugen.

De onderzoekers stellen dat ook het vertrouwen in de financiële sector in zijn geheel opnieuw een groei kent, hoewel daar nog niet het niveau van twee of drie jaar geleden wordt bereikt. Ook hier maakte American International Group opnieuw vooruitgang. Het vertrouwen in bedrijven zoals Aflac , MasterCard en Bank of America kende echter een verdere achteruitgang. Net zoals bij de reputatie, slaagde Merrill Lynch ook op het gebied van vertrouwen opnieuw vooruitgang te boeken. Harris Interactive voegt er echter aan toe dat er nog altijd een aantal financiële bedrijven zijn die bij het Amerikaanse publiek bijzonder moeilijk liggen. Daarbij verzamelden onder meer Freddie Mac, American International Group, Countrywide en Bank of America een groot aantal consumenten die aangaven het merk te saboteren indien ze daar de kans toe zouden krijgen.

"Hoewel de financiële sector een verademing kent van de zware slagen die werden uitgedeeld door een eindeloze reeks negatieve berichten, die het imago van de sector zware schade toebrachten, blijkt het vertrouwen zich minder gemakkelijk te herstellen," voert Harris Interactive aan. "Het zal langer duren voor dat vertrouwen opnieuw op het oude niveau is hersteld." Een belangrijk gedeelte van de Amerikanen is ook nog altijd van mening dat banken en financiële instellingen in de nationale politiek teveel macht hebben. Daarbij zegt 83 procent van de Amerikanen dat de banken en financiële instellingen teveel impact hebben op de Amerikaanse federale regering. Harris merkt op dat verwacht zou kunnen worden dat de republikeinse kiezers de financiële wereld ondersteunen, maar ook daar zegt 79 procent dat de sector teveel invloed heeft in de nationale politiek van de Verenigde Staten.(MH)

Express.be