ECB wijzigt rente niet en geen meldingen over Griekenland

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank de rentes niet verlaagd. Volgens de analisten van de ING Bank is dit een logische stap geweest en zou er enkel sprake zijn van een renteverhoging wanneer de economische situatie op lange termijn zal verbeteren. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de ECB, gaf naast de aankondiging van het handhaven van de rente geen verdere informatie met betrekking tot Griekenland.

Door onze redactie

Herstellende eurozone
Het bericht dat de ECB hiermee achterlaat is volgens de analisten nog steeds hetzelfde: de economie in de Eurozone is nog steeds herstellende van de recessie. De ECB verwacht dat de totale GDP (Gross Domestic Product, nl; Bruto Binnenlands Product) een stabiele groei zal laten zien en dat de risico’s gebalanceerd blijven. Vooral in de financiële sector zullen de risico’s dalen. Daarnaast zal de arbeidsmarkt bijtrekken en voorziet de ECB dat de ‘balance sheets’ bij ondernemingen er beter uit zullen zien.

Onderscheid in inflatie
Met betrekking tot de inflatie onderscheid de ECB twee factoren: namelijk globale inflatie en nationale inflatie. De ECB meent dat de globale inflatie verder onderdrukt wordt door de opkomende markten en door de stijging van energieprijzen.

De ECB verwacht dat de nationale inflatie zich blijft aanhouden en voorziet voorlopig geen verassingen of stijgingen. Echter zegt de ECB wel dat dit enkel voorzichtige voorspellingen zijn en dat er nog onderliggende risico’s kunnen zijn die inflatie kan doen stijgen.

Griekenland
Tijdens de conferentie werden er, zoals verwacht, veel vragen gesteld over Griekenland en wat de ECB wel en niet zal moeten doen. Volgens sommige analisten die aanwezig waren bij de persconferentie zou het beter zijn voor de Eurozone als de ECB de overheidsobligaties van Griekenland zou overkopen. En een andere stap zou zijn om de obligaties te kopen in de secundaire markt. Echter gaf Trichet geen enkele hint met betrekking tot Griekenland en ziet het er voorlopig naar uit dat de ECB zich bij het besluit van afgelopen zondag houdt.

Al met al, de ECB gaf weinig informatie over Griekenland en over eventuele andere maatregelen die de ECB zal toepassen in de toekomst. De analisten van de ING Bank menen dat de ECB weinig heeft vermeldt, doordat het voorheen juist teveel zei, waardoor er miscommunicatie ontstond.