'VS kunnen zich geen oorlog als Irak of Afghanistan meer veroorloven'

Het Amerikaanse Congres heeft een budget van 660 miljard dollar goedgekeurd voor het jaar 2010. Volgens staatssecretaris voor Defensie Robert Gates is dit wederom te veel. Sinds Gates in 2006 werd benoemd heeft hij zich altijd verzet tegen de overbodige uitgaven die het Amerikaanse leger jaar na jaar maakt. Ook dit weekeinde lanceerde Gates, ter gelegenheid van een speech die hij gaf bij de 65ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, een diatribe tegen de verspilling bij defensie.


‘Wanneer we even naar de twee volgende jaren kijken, dan denk ik dat zowel de president als het Congres lang zouden nadenken alvorens ze een nieuwe militaire operatie van 100 miljard dollar per jaar zouden goedkeuren,' zei Gates in Kansas.

De afgelopen jaren zijn de Amerikaanse defensie-uitgaven steeds verder gestegen en vertegenwoordigen vandaag 4,5% van het Amerikaanse bruto binnelands product (bbp). ‘Moeten we het als een gevaarlijke dreiging beschouwen dat we vandaag maar 20 keer meer stealthvliegtuigen hebben dan China?'

Gates stelt voor om in een eerste tijd jaarlijks zo'n 15 miljard dollar te gaan besparen. De staatssecretaris, die eerder dit jaar al de productie van een F-22 gevechtsvliegtuig heeft laten stopzetten, zet nu ook de strijd in tegen de bureaucratie van het Pentagon, schrijft Wired. ‘In tegenstelling tot de privé-sector, behoudt het Pentagon ook vandaag nog zijn loodzware hiërarchische structuur van de 20ste eeuw' Nog volgens Wired beet ook Gates' voorganger Donald Rumsfeld al zijn tanden stuk op de ‘byzantijnse' organisatie' van het defensiedepartement.

Express.be