KPMG en PwC willen concurrentie met Fitch, Moody's en Standard & Poor's aangaan

Twee van ‘s werelds grootste accountingbedrijven, KPMG en PwC, hebben plannen om een divisie kredietbeoordeling op te starten, die een concurrent moet worden voor de -vaak bekritiseerde- agentschappen Moody's , Standard & Poor's en Fitch. Het bericht staat in de Financial Times. Volgens John Griffith Jones, de voorzitter van KPMG in het VK en medevoorzitter van KPMG Europa, heeft zijn bedrijf de vereiste vaardigheden, kennis en mensen in huis om kredietbeoordelingen af te geven. Toch gaat het om passieve plannen, eerder dan om een idée dat actief wordt opgevolgd. ‘Het is zeker iets dat tot de mogelijkheden behoort, ook al staat het vandaag niet op de agenda,' aldus Griffith Jones.

Kritiek kredietbeoordeling
Van diverse kanten werd bij het uitbreken van de bankencrisis kritiek geuit op ratingbureaus: ze zouden niet snel genoeg hebben gereageerd op negatieve ontwikkelingen op de Amerikaanse woningmarkt, terwijl ze ook door de ondernemingen waarvan ze de kredietwaardigheid beoordelen, worden betaald. Sommigen beweren dat hierdoor hun neutraliteit in het gedrang komt. De kritiek bereikte een hoogtepunt, toen zowel de Franse president Sarkozy als eurocommissaris McGreevy (Interne Markt) in augustus 2008 aankondigden een onderzoek te willen houden naar de werkwijze van bureaus als Moody's , Standard & Poor's en Fitch.

Fatale beoordelingen
Ook vorige maand laaide de kritiek op de rating agencies opnieuw op nadat Fitch - dat tijdens de financiële crisis van 2008 een hoofdrol opeiste toen aan het licht kwam dat het jarenlang veel te gunstige beoordelingen had afgegeven voor banken die vandaag al failliet zijn- en Moody's beslisten de kredietwaardigheid van Griekenland en Portugal verder te verlagen, wat op zijn beurt weer tot hogere rentevoeten op leningen leidde en het vertrouwen bij de Europese bevolking verder aantastte.

Europese politici hebben al gezegd dat ze meer concurrentie voor bovenvermeld trio met open armen zouden verwelkomen.

Express.be