Duitsland legt speculatie aan banden

De Duitse beurstoezichthouder Bafin heeft een verbod afgevaardigd op speculatieve transacties in Europese staatsleningen en in aandelen van tien grote Duitse financiële instellingen. Het verbod gaat met onmiddellijke ingang in en geldt voorlopig tot 31 maart 2011. Ook ongedekte transacties in kredietderivaten op staatsleningen zijn voorlopig niet toegestaan.

De aankondiging van het verbod op 'short selling' - een term die aangeeft dat een belegger geleende aandelen verkoopt in de hoop ze later goedkoper te kunnen terugkopen, om ze dan terug te geven aan de partij van wie hij ze heeft geleend- zorgde voor paniek op de markten. De euro zakte onmiddellijk opnieuw tot zijn laagste notering in vier jaar tijd. Daarnaast versterkt het feit dat Duitsland alleen optreedt, de vrees dat de sterke eurolanden zoals Frankrijk en Duitsland wel eens zouden willen terugkeren naar hun oude munt.
Volgens de Duitsers is de maatregel nodig vanwege de ‘buitengewone volatiliteit in staatsobligaties en het oplopen van de risico-opslagen op kredietderivaten met staatspapier als onderliggende waarde'.

Volgens het persbureau Reuters zijn er nog geen aanwijzingen dat andere landen dit Duitse voorbeeld zullen volgen.

In de marge van de Duitse maatregel raakten de EU-lidstaten het ook eens over nieuwe regels voor hefboomfondsen. Die zullen meer openheid moeten geven over hun financiële positie en hun activiteiten. Ook de beheerders ervan zullen zich moeten registeren in een EU-lidstaat. Alleen als ze aan alle normen voldoen mogen ze in de unie opereren.

Express.be