Duitsland wil voorbeeld geven in eurozone; bespaart jaarlijks 10 miljard euro tot 2016
Duitsland heeft een besparingsprogramma voorgesteld waarmee het een voorbeeld wil stellen voor de eurozone. Daarbij zal tot en met 2016 jaarlijks 10 miljard euro worden bespaard. Het land zegt met het plan zich te willen schikken naar ‘de schuldenguillotine' die in de Duitse grondwet staat ingeschreven. Het plan omvat belastingsverhogingen en besparingen in de sociale uitkeringen. Ook belastingsverminderingen en -vrijstellingen worden gelimiteerd. Volgens de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, moet een deel van de besparingen komen van een hervorming van de werkloosheid en de sociale voorzieningen, op voorwaarde dat daardoor de werkgelegenheid wordt aangezwengeld. De oppositiepartij SPD noemde het plan in een reactie ‘een aanval op de armoede'.
Angela Merkel had al langer aangekondigd besparingen te zullen doorvoeren om de staatsschuld te verminderen, maar de schaal van de aangekondigde maatregelen zal de overige EU-landen waarschijnlijk verbazen.
Vorige week sprak Merkel zich nog uit voor een zogenaamde Europese SchuldenBremse. Dat is een wet die vorig jaar in Duitsland werd goedgekeurd en overheden verbiedt om na 2016 nog begrotingstekorten te hebben die de 0,35% van het bruto binnenlands product (bbp) overschrijden. Duitse deelstaten mogen na 2020 zelfs geen budgetten met tekorten meer indienen.
Indien Duitsland zijn zin krijgt heeft dat grote gevolgen voor de zwakkere Europese landen die met grote begrotingstekorten kampen. De Schuldenbremse zou strengere fiscale regels met zich meebrengen dan degene die vandaag in Europa gelden en een tekort van 3% toelaten.