Windmolens zijn ramp voor milieu en volksgezondheid

De olieramp in de Golf van Mexico zou de sector moeten aanzetten om over te schakelen naar alternatieven maar desondanks gaat het ontwikkelen van windmolens uit oliederivaten onverwijld door. Toch zijn er bedrijven die vandaag reeds nieuwe technologieën ontwikkelen.

Paul Schietekat, CEO van NUNNO, Ltd.: “Ons bedrijf zet momenteel in op het ontwikkelen van windmolens die bestaan uit natuurlijke en herbruikbare grondstoffen, zoals aluminium en inox. We werken ook aan een concept, waarbij we bio-hars zullen gebruiken. Deze hars wordt gemaakt van suiker, zonnebloempitten, soya en koolzaad. De resultaten van deze harsen zijn bijzonder goed en hopen hiermee een kentering te kunnen realiseren in de sector.”

Duurzame windmolens
Voor het onderzoek en de ontwikkeling van de windturbines werkt het bedrijf samen met andere bedrijven in de USA en China. Schietekat : “Wij werden hiertoe genoodzaakt omdat we in Europa op geen enkele wijze aanspraak konden maken op innovatiefondsen. Enkel schaalvergroting van bestaande technologieën komen hiervoor in aanmerking maar dat is volgens mij geen innovatie. Onze turbines zijn juist kleiner dan de gekende types en beschikken over meer vermogen. Een concept waarvoor wij goede punten kregen na testen in de windtunnels bij Boeing USA.”

NUNNO wil de eerste windturbines met natuurlijke grondstoffen tegen eind 2011 kunnen voorstellen aan het grote publiek. De projecten die het bedrijf in portefeuille heeft richten zich voornamelijk naar de Balkan landen. Afhankelijk van de investeerders kunnen ook nog enkele projecten in West-Europa tot stand komen.