Nederland moet terug naar de gulden

Ruim 10 jaar terug voorspelde de Nederlandse econoom van Winden in zijn boek “Rijk Blijven” al dat één Europese munt voor alle Eurolanden niet duurzaam is. De Grieken hebben nu eenmaal geen begrotingsdiscipline. Het is naïef om te veronderstellen dat de Grieken opeens wel belastingen gaan betalen.

Pensioendruk wordt te groot
"Helaas kunnen we de Grieken niet dwingen om uit de Eurozone te stappen dan moet Nederland het zelf maar doen" aldus van Winden. Het grote euvel is het enorme tekort aan pensioenreserves. Nederland is koploper op het gebied van pensioenreserves en is daardoor als enige Euroland bestand tegen de grote vergrijzingsgolf. Naast de PIGS-landen zullen ook Frankrijk en Duitsland harde klappen hierdoor krijgen.

Terug naar de gulden zeer aanlokkelijk
Het is geen gevaar om uit de euro te stappen. De nieuwe gulden zal dan direct stijgen. Nederlandse exporteurs zullen het dan in beginsel lastig krijgen maar op termijn zal de Nederlandse inflatie dalen waardoor ook de exportbedrijven dan weer kunnen gaan profiteren. Van Winden verwijst bijvoorbeeld naar Denemarken dat geen euro heeft en toch goed draait.

Wereldtitel Spanje biedt geen soelaas
Ondanks dat Spanje het WK gewonnen zal hier geen impuls van uitgaan. De invloed van de WK-titel op de Spaanse economie is verwaarloosbaar. Het feit dat Spanje geen pensioenreserves heeft zal een zeer zware last voor het land zijn. De Eurozone zou daarom eerder beperkt dan uitgebreid moeten worden.
Zie hier voor het complete interview:


Zie op Beursupdate.tv voor alle financiële video’s.