Amerikaans stimulusgeld kwam niet in economie terecht

In de Verenigde Staten dreigt deflatie te ontstaan. James Bullard, president van de Federal Reserve Bank of St. Louis, zei eind juli dat de VS dichtbij een Japans-achtige uitkomst staat. De Bank of Japan pompte tussen 2001 en 2006 25 miljard Yen aan reserves in het Japanse banksysteem. Het geld kwam echter niet in de economie terecht, want er werden amper kredietnemers aangetrokken. Bedrijven trachtten niet hun winst te maximaliseren, maar hun schulden te minimaliseren.

In de VS dreigt dit scenario zich te herhalen. Reguliere banken hebben bij de Federal Reserve een overtollige reserve van ruim 1 biljoen dollar. Uit data van de website Shadowstats.com blijkt dat ondertussen de geldhoeveelheid in het economisch verkeer juist is gedaald. Het proces van schuldafbouw is nog lang niet ten einde.

David Rosenberg, econoom bij vermogensbeheerder Gluskin Sheff, verklaart dat de verhouding tussen de schulden van gezinnen en het besteedbaar inkomen is gedaald van 136% begin 2008 naar 126% momenteel. Voor de kredietbubbel was echter 70% de norm.

Het rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties neemt toe. Ook dat is een teken dat een deflatoir klimaat dreigt.

ANP