Europa stoot op 'IJzeren kanselier' Angela Merkel

De voorzitter van de Raad van Europa, Herman van Rompuy, moet tegen december 'een kleine wijziging' aan het Verdrag van Lissabon formuleren. Angela Merkel haalt daarmee een belangrijke overwinning. Een ontwerptekst over een permanent reddingsmechanisme voor de euro werd gisteravond laat op de Europese top in Brussel voorgelegd.

De Belgische ex-premier kon na lang onderhandelen aankondigen dat de principes daarover goedgekeurd zijn en dat een uitgewerkt voorstel in december opnieuw aan de lidstaten wordt voorgelegd.

Volgens het persagentschap Reuters stootte het voorstel van Merkel om begrotingszondaars hun stemrecht te ontnemen op grote tegenkanting. De voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, noemde het idee 'onacceptabel'.

Merkel wil een crisismechanisme dat geen reddingsmechanisme is zoals dat in het geval van Griekenland werd toegepast. Het permanente vangnet voor eurolanden wordt aan strikte voorwaarden verbonden om misbruik van spilzuchtige lidstaten tegen te gaan. Zo moet een beroep op de miljardenpot gepaard gaan met een schuldsanering van het vragende land.

Der Spiegel spreekt van een politieke overwinning voor 'IJzeren kanselier' Angela Merkel. 'Ze liet twee eisen vallen: automatische sancties onder het stabiliteitspact en het intrekken van het stemrecht voor begrotingszondaars- maar kreeg daarvoor in ruil een herziening van het Verdrag van Lissabon toegezegd'.

Zo voorkomt Duitsland dat in 2013 het tijdelijke noodfonds om landen in financiële problemen te redden, een permanente basis krijgt. Duitsland, dat het meest geld in dat fonds steekt, wil de last van hulp aan noodlijdende lidstaten, spreiden. Het regime daarvoor moet -onder leiding van Van Rompuy- in het EU-verdrag worden vastgelegd.

Express.be