Top aandelenscreeners verslaan indices massaal

Regelmatig publiceren wij op onze websites de resultaten van aandelenscreeners. Het beleggen via een aandelenscreener komt op niets anders neer dan het selecteren van aandelen die aan bepaalde criteria voldoen. De kern hiervan is het kiezen van de sterke criteria en een filtering van een breed spectrum. Wij doen dit voor alle Amerikaanse en Europese aandelen. Het is in onze ogen essentieel dat beleggers over de grens beleggen want dan is de vijver om goedkope aandelen uit te vissen juist veel hoger. Tevens dalen de risico’s omdat buitenlandse aandelen doorgaans minder verbonden zijn met de nationale aandelen.

Valueaandelen wel degelijk rendabel

Het is vrij opvallend dat veel van de value screeners het al jaren fors beter doen dan marktgemiddelden terwijl in de media vaak wordt gesteld dat value-strategieën het juist slechter doen. Er wordt bijvoorbeeld vaak verwezen naar bedrijven zoals Amazon .com, Alphabet en Netflix die alsmaar doorstijgen en met duizelingwekkende waarderingen noteren. Deze waarderingen worden als maar hoger en vaak wordt dan gesteld dat klassieke waarderingsvariabelen zoals de koers/winst-verhouding, de koers/boekwaarde verhouding niet meer relevant zijn. Maar dit geldt alleen maar in individuele gevallen. Markt breed zien we in de VS en in Europa dat aandelen met lage klassieke waarderingsratio’s het juist beter doen dan die met de hoge waarderingsratio’s. De extreme gevallen zoals die van Amazon .com Alphabet en Netflix zijn in onze ogen dan ook maar uitzonderingen.

ETF ’s missen smallcappremie

Uiteraard zijn ook wij enorme fans van het beleggen in ETF ’s. U heeft hiermee een forse spreiding en uw kosten zijn extreem laag. Onze kritiek op ETF ’s zit hem echter in het feit dat het gros van de ETF ’s in de grote aandelen belegt. Historisch gezien hebben echter de kleinere bedrijven juist hogere rendementen dan de grote bedrijven. Natuurlijk hebben kleinere bedrijven ook hogere risico’s dan de grotere bedrijven. Maar dit probleem kan grotendeels ondervangen worden door een grote spreiding. Die heeft u uiteraard wel via een ETF maar die zijn er in verband met de liquiditeit en kapitaalsgrootte juist amper voor de kleinere bedrijven. Via het beleggen in een screener kunnen dus wel veel kleinere aandelen in de portefeuille komen zonder dat dit het risico perse verhoogd.

ETF ’s met top screeners vergeleken

We kijken nu naar de verschillen tussen de bekende aandelenindices zoals de AEX -index en de Bel20 versus de top aandelenscreeners. Stel dat we in 2004 100 euro in elk van deze hadden belegd dan zien we gigantische verschillen tussen beiden.

Aandelenindices

U ziet hier de rendementen van diverse bekende aandelenindices zoals de AEX -index, de Bel20 , de FTSE100, de CAC40, de S&P 500 en de Xetra DAX . We belegden hier in 2004 100 euro in ieder van deze indices en we zien dat de Xetra DAX hier de race gewonnen heeft. 100 euro belegd in 2004 is nu ruim 322 euro waard. Dit zonder de ontvangen dividenden. Verder staan alle indices wel in de plus maar toch zien we bij bijvoorbeeld de AEX -index en de Bel20 -index toch vrij beperkte rendementen (de onderste lijnen). We zien verder hier dat de indices met de kleinere aandelen zoals de ASCX-index en de Belmid het beiden beter hebben gedaan dan het gemiddelde (mede door de smallcappremie).

Top screeners

We gaan nu kijken naar wat 100 euro in 2004 belegd in onze kopgroep van aandelenscreeners heeft opgeleverd.

Topscreeners

U ziet hier de beste aandelenscreeners van ons platform. Dit is natuurlijk arbitrair om de beste aandelenscreeners te nemen maar de verschillen met de middenmoot zijn niet zo heel erg groot. Onze topscreeners noteren met gemiddelde jaarrendementen van meer dan 15 procent en onze middenmoot zit op ruim 9 procent per jaar.

We zien dat de aandelenscreener van James Montier fier aan kop gaat. Wie in 2004 100 euro in deze screener had belegd staat nu op een nipt 2000 euro. Andere hele sterke screeners zijn die op van Fama & French en Ronald Muhlenkamp gebaseerde modellen. Wanneer we echter dieper in de cijfers duiken zien we ook bij de topscreeners behoorlijke verliezen in het jaar 2009. Veel aandelen die toen volgens deze superscreeners goedkoop leken werden door de kredietcrisis in 2008 juist nog veel goedkoper. Maar de forse dip in 2008 zien we op de langere termijn al niet eens meer heel goed terug. Die dip in 2008 was voor valuebeleggers helemaal een extreem goed instapmoment zelfs.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.