Vijf beleggingsthema’s voor 2011

De analisten van het ‘Portfolio Strategy Research’ team van Goldman Sachs presenteerden op 1 december hun beleggingsthema’s voor 2011. De thema’s hebben sterk te maken met de thema’s van 2010. De Amerikaanse zakenbank noemt 5 hoofdthema’s:

 • Periferie van de Europese Unie

 • Aandelen in BRIC landen

 • Hoge operationele hefboom

 • Dividendgroei

 • Pensioensverplichtingen


 • Periferie van de Europese Unie
  Er is sprake van toenemende divergentie tussen de verschillende landen in de Europese Unie. Goldman noemt twee mogelijkheden om hierop in te spelen: (i) long in aandelen met blootstelling aan de kern van de EU, short in aandelen met blootstelling aan de periferie van de EU en (ii) long in Duitse consumenten aandelen en short in de STOXX Europe, een brede index van 600 Europese aandelen.

  Aandelen in BRIC landen
  Door de snelle industrialisatie zal de economische groei van de BRIC landen ook in 2011 de Europese groei ontstijgen. Op de korte termijn zou China echter roet in het eten kunnen gooien door het monetaire beleid aan te scherpen. Drie mogelijke handelsstrategieën worden uit de doeken gedaan: (i) long in BRIC aandelen, short in Europese aandelen, (ii) long in ontwikkelde markt aandelen met BRIC blootstelling, short op de MSCI World index, en (iii) long in een mandje van top presterende opkomende markten aandelen en short op de MSCI Emerging Markets index.

  Hoge operationele hefboom
  In tijden van economische groei doen bedrijven met een hoge operationele hefboom het goed. Bij deze bedrijven met hoge vaste kosten, dalen bij een stijging van de omzet de gemiddelde kosten per eenheid. Aangeraden wordt long te gaan in een mandje van bedrijven met een hoge operationele hefboom en short op de markt.

  Dividendgroei
  De huidige dividendrendementen zijn hoog in vergelijking met de obligatierente. Daarom geeft Goldman als tip om long te gaan op aandelen met de mogelijkheid tot groei van het dividend en short op aandelen met een kans op kortingen van het dividend. Beleggingsstrategieën op basis van de hoogte van het dividendrendement bleken in het verleden lastig, daarom wordt nu gekeken naar dividendgroei.

  Pensioensverplichtingen
  Voor de STOXX Europe 600 index schat Goldman dat het pensioentekort van de bedrijven is opgelopen tot € 86-101 miljard. Verder heeft het tekort ten opzichte van de marktkapitalisatie een nieuw record bereikt. Hier kan op ingespeeld worden door in de eerste half jaar van 2011 short te gaan op bedrijven die kwetsbaar zijn voor hogere uitgaven aan pensioenen en long in de STOXX Europe.