Madoff en Khodorkovsky behoren tot dezelfde soort

De Russische zakenman Mikhail Khodorkovsky, gewezen topman van het olieconcern Yukos, moet als de evenknie beschouwd worden van de Amerikaanse superfraudeur Bernard Madoff . Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin gezegd. Khodorkovsky zit op dit ogenblik wegens onder meer belastingontduiking een gevangenisstraf uit van acht jaar en wacht op een nieuw vonnis in een tweede proces. De uitlatingen van Poetin vormen verdere voeding voor de kritiek dat de processen tegen Khodorkovsky louter een politieke afrekening vormen.

"Een dief hoort thuis in de gevangenis," merkte Poetin op. "Voor gelijkaardige feiten werd Bernard Madoff in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van honderdvijftig jaar. Blijkbaar is het Russische wettelijk systeem veel toleranter." In het lopende proces worden Khodorkovsky en zijn zakelijke partner Platon Lebedev ervan beticht om 210 miljoen ton olie, met een waarde van 27 miljard dollar gestolen te hebben. Indien ze schuldig worden verklaard, dreigen ze een bijkomende gevangenisstraf van zes jaar opgelegd te krijgen. Een uitspraak valt tussen kerstmis en nieuwjaar.

De verdediging van Khodorkovsky beschuldigt de Russische eerste minister ervan om met zijn uitspraken druk te willen uitoefenen op de rechter. "De uitspraken van Poetin hebben Khodorkovsky al schuldig verklaard vooraleer er een uitspraak is gevallen," voeren ze aan tegenover de Russische krant The Moscow Times. De verdediging zegt te overwegen om in beroep te gaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Poetin stelde echter te refereren naar de veroordeling van Khodorkovsky in het eerste proces en niet naar de nieuwe procedures.

Er is grote kritiek op de processen tegen Khodorkovsky. De Russische overheid wordt ervan beschuldigd om door de juridische procedures beslag gelegd te hebben op de rijkdommen van Yukos. Bovendien zou Vladimir Poetin door de processen ook de kans gekregen hebben om af te rekenen met een politieke concurrent. Khodorkovsky, die zich geprofileerd heeft als een tegenstander van Poetin, had immers ook politieke ambities.

Express.be