Suriname devalueert dollar

De Surinaamse regering van president Desi Bouterse heeft de Surinaamse dollar officieel gedevalueerd. De maatregel is genomen om verhoogde salarissen van ambtenaren te kunnen uitbetalen. Hiervoor is op maandbasis 20 miljoen Surinaamse dollar (circa 5,5 miljoen euro) nodig.

De officiële wisselkoers van 2,80 Surinaamse dollar (SRD) voor de Amerikaanse dollar is losgelaten. Nu moet voor een Amerikaanse dollar 3,35 SRD worden neergeteld.

Het effect van de prijsverhoging is gelijk te merken. De prijzen bij de benzinepompen zijn vanaf donderdag drastisch de lucht ingegaan. Voor een liter brandstof moet nu 1,15 SRD meer worden neergeteld. In het hele land wordt er geklaagd over de maatregelen van de regering.

Tekort
Vicepresident Robert Ameerali zegt dat de regering financieel tekortkomt om de uitgaven te dekken. ''Daarom zijn wij gekomen met een pakket van maatregelen'', aldus Ameerali donderdag.

De omzetbelasting gaat met 2 procent omhoog. Casinobelasting met 100 procent. Accijns op alcohol en tabak is tussen de 50 en 100 procent verhoogd.

Economie
Ex -president Ronald Venetiaan vreest dat deze maatregel een schokeffect zal hebben op de economie. Hij zegt dat de hele samenleving moet betalen voor de verhoging die alleen aan ambtenaren is gegeven. De oppositie voorziet grote problemen voor de samenleving, aangezien de verhoogde brandstofprijzen zullen doorwerken op de economie.

ANP