Ook Wit-Rusland zoekt buitenlandse investeerders

Ook Wit-Rusland wil een gedeelte van zijn grondstoffen-industrie open stellen voor buitenlandse investeerders. Daarmee hoopt Wit-Rusland dit jaar ongeveer 5,3 miljard dollar aan buitenlands kapitaal te kunnen aantrekken. Alexander Lukashenko, president van Wit-Rusland, wil immers minder afhankelijk worden van investeringen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In maart zou begonnen worden met het openstellen van biedingen voor vijf projecten op het gebied van steenkool, ijzererts, steengroeven en elektriciteitsproductie.

De voormalige Sovjet-republiek zag zich tijdens de wereldwijde kredietcrisis verplicht aan het Internationaal Monetair Fonds een lening te vragen van 2,5 miljard dollar. Anatoly Lis, onderminister van natuurlijke rijkdommen, stelde dat de voorwaarden van elk project met de geïnteresseerde buitenlandse partijen zullen worden besproken. Tegen oktober zou een beslissing worden genomen over de geselecteerde partners en tegen het einde van het jaar zouden de contracten worden getekend.

"De regering is in gesprekken met verscheidene buitenlandse bedrijven," merkte Anatoly Lis op tegenover het persbureau Bloomberg . De onderminister gaf toe dat er onder meer gepraat wordt met Chinese bedrijven, die vooral interesse zouden hebben voor steenkoolprojecten. Eén project omvat de ontwikkeling van de steenkoolgebieden Brinevskoye, Zhitkovichskoye en Tonezhskoye, die een reserve van 129 miljoen ton zouden omvatten. Dat is één derde meer dan de totale Russische export van twee jaar geleden.

Express.be