Rusland mogelijk grootste helium-producent ter wereld

Omdat de Verenigde Staten gedeelte van hun reserves verkopen, zit Rusland op koers om de grootste producent van helium ter wereld te worden. De afgelegen en onaangeroerde gasvelden in Oost-Siberië zijn immers bijzonder rijk aan helium en zouden ongeveer één derde van de resterende reserves van de wereld kunnen omvatten. Helium is een inert gas dat cruciaal is voor medische scenners, lasapparaten en raketbrandstof.

"Na waterstof is helium het meest verspreidde element van het universum," aldus het persbureau Reuters. "De voorraden op aarde zijn echter gelimiteerd tot reservoirs van natuurlijk gas. Op dit ogenblik zijn de Verenigde Staten de grootste producent van helium ter wereld. De Amerikaanse voorraden, die werden opgebouwd tijdens de Koude Oorlog, worden echter stelselmatig verkocht. Volgens Andrei Korzhubayev, professor aan de Russian Academy of Natural sciences, zou Rusland het Amerikaans marktleiderschap lunnen overnemen."

Op dit ogenblik staat Rusland nog op de vierde plaats, na de Verenigde Staten, Algerije en Qatar. Over twee jaar zal Qatar trouwens de grootste productiefabriek voor helium openen. Volgens analisten kan Rusland zijn achterstand echter snel wegwerken, omdat de Russische gasreserves hogere concentraties helium omvatten en de velden zich bovendien in de buurt bevinden van de Aziatische markten, waar de vraag bijzonder snel groeit.

Over twintig jaar zou de wereldwijde vraag naar helium 300 miljoen kubieke meter omvatten. Op dit ogenblik wordt jaarlijks 175 miljoen kubieke meter verbruikt. Beeldscanners in ziekenhuizen vormen de grootste markt voor helium.

Express.be