Goudprijs heeft positief momentum te pakken

Aanwakkerende zorgen om inflatie en een doorbraak van het 100 daags gemiddelde deed de goudprijs dinsdag 1% stijgen naar het hoogste niveau in bijna drie weken. Voor een ounce goud wordt nu $1362,90 betaald. Ook de Chinese renteverhoging, de tweede in zes weken, sterkte de positie van goud als bescherming tegen inflatie. Goud profiteerde de afgelopen 10 dagen van een positieve trend: het edelmetaal steeg bijna 4% . De afnemende belangstelling wegens goedpresterende aandelen bracht hier geen verandering in.

Technische analyse
Volgens handelaren is de opwaartse doorbraak van het 100 daags gemiddelde belangrijk. Dit zorgt voor een positief signaal voor partijen die handelen op technische analyse. “ Goud zet de positieve trend door aangezien het zich boven de trendlijn van het hoogste punt in januari begeeft. Bovendien is goud ook door het 20 daags gemiddelde gebroken, wat een aantal dagen stand hield”, aldus Rick Bensignor, hoofd marktanalyse van Dahlman Rose, een Amerikaanse investeringsbank. Goud staat sinds het begin van dit jaar onder druk. Na een top rond $1400 dollar zakte goudprijs weg richting de $1320 om vervolgens de huidige rally naar $1365 te voltooien.

Goudfutures
Het termijncontract voor goudlevering in april steeg 1,2% naar $1364,10. Het handelsvolume was echter 40% lager dan het gemiddelde volume van de afgelopen 30 dagen. Hoofd trading van MKS Finance, Afshin Nabavi, geeft aan dat 'short covering' verantwoordelijk is voor de stijging. Hierbij worden short posities gesloten door het terugkopen van effecten. “De vraag vanuit consumenten in China, de tweede markt voor het edelmetaal, zal toenemen nu de vakantie vanwege het nieuwe maanjaar afloopt”, aldus Simon Weeks (hoofd edelmetalen bij Bank of Nova Scotia, de derde bank van Canada).

Goudfondsen
De investeringen in beursgenoteerde goudfondsen ( ETF ’s) stabiliseerde zich de afgelopen week. Zo steeg de beheerde hoeveelheid goud bij het SPDR goud fonds met 1 ton naar 1288,86 ton. In januari noteerde het fonds nog de grootste afname van investeringen sinds april 2008. Beleggers keren zich af van goud als veilige haven en kijken naar de goedpresterende aandelenbeurzen en industriële grondstoffen. “De bezittingen van het SPDR fonds zijn onlangs nagenoeg onveranderd. Winstnemingen hebben waarschijnlijk de opwaartse trend gestopt”, zei grondstoffenstrateeg Thorsten Proettel van LBBW, een Duitse Landesbank.