Rusland volgt China door reserves te verhogen om de inflatie te bedwingen

Rusland, het enige land binnen de BRIC dat geen controle heeft over het kapitaal, volgt landen als Turkije en Egypte die eerder de verplichtte bankreserves verhoogden. Zo wil Rusland meer geld uit de economie onttrekken om er zo voor te zorgen dat er minder speculatief gehandeld kan worden.

“We staan klaar om de verplichte eisen nogmaals te verhogen als dat nodig is. Beleidsmakers zullen doortastend handelen om aan de prognoses, een inflatie van 6 tot 7 procent in 2011, te voldoen. Verder zijn ze bezorgd dat de stijgende olieprijs voor nog meer instroom van kapitaal zal zorgen.” aldus president Sergey Ignatiev van Bank Rossii op 4 februari in Frankfurt.

De Russische centrale bank verhoogde op 31 januari de verplichtte reserveratio’s voor banken maar liet tegen de verwachting in de rente op 7.75% staan. Dat terwijl Rusland in januari de grootste inflatie stijging had van de afgelopen 15 maanden. De verplichte reserves zijn voor niet-Russische bedrijven verhoogd naar 3.5% en naar 3% voor alle andere instanties. Beiden kwamen vanaf een niveau van 2.5%.

Veel opkomende markten moeten steeds een afweging maken op het moment dat ze de rentes verhogen. ”De hogere renteniveaus ten opzichte van de zeer lage niveaus in de VS en Europa zorgen voor veel kapitaalstromen naar Rusland, wat positief is, maar zetten tegelijkertijd de inflatie onder druk en zorgen voor een verslechterde exportpositie.” volgens Alexia Ulyukayev van de centrale bank.

De roebel presteert als een van de beste van 20 opkomende markten tegenover de dollar. Volgens metingen van Bloomberg won de roebel afgelopen jaar 3.9% ten opzichte van de dollar.

Prijsstijgingen
Consumentenprijzen stegen 9.6% ten opzichte van een jaar geleden, wat vooral te danken was aan de ergste droogte in 50 jaar binnen Rusland. Granen zijn 70% duurder geworden afgelopen maand en fruit en groenten werden gemiddeld 53% duurder.

Volgens Maria Gordon, portfoliomanager bij de Pacific Investment Management Co., zullen de onorthodoxe aanpakken van beleidsmakers in Turkije en Rusland vooral leiden tot een nog heftigere stijgingen van de tarieven op het moment dat de inflatie aan blijft houden. ”Ik blijf zoeken naar een combinatie van maximale angst, een moment waarop de prijzen op lokale markten blijven stijgen en zal dan posities innemen in inflatiegevoelige aandelen.” zei Maria Gordon tijdens een interview op 3 februari te Moskou.

Harde landing
Opkomende markten zullen zich klaar moeten maken voor een harde landing op het moment dat ze de rentetarieven blijven verhogen om de inflatie tegen te gaan volgens Nouriel Roubini, professor aan de universiteit van New York, die tevens de kredietcrisis heeft voorspelt.

China heeft een record als het gaat om het verhogen van de kapitaalsreserves, ze hebben het niveau al 4 keer verhoogd in de afgelopen 2 maanden. Alle landen in Latijns-Amerika hebben de ratio’s verhoogd om zo het kapitaal te controleren en een positieve impuls te geven aan hun valuta’s.

Medvedev’s groeitargets
Banken waaronder OAO Sberbank en VTB Group, de 2 grootste banken van Rusland, zullen naar verwachting 100 miljard roebel vrij moeten maken om aan de nieuwe verhoogde eisen voor kapitaalreserves te kunnen voldoen. De beleidsmakers blijven echter afkerend staan tegenover verdere verhogingen omdat ze niet zeker weten wat de economie doet, het bruto nationaal product steeg 4% in 2010 na een daling van 7.8% in 2009.

Volgens verwachtingen van de overheid stijgt het BNP komend jaar 4.2%, dat is nog minder dan de helft van wat de president Dmitri Medvedev als target had gesteld. Ongeveer 10% groei zou nodig zijn om op een lijn komen met landen als China, Brazilië en India.

“Het verhogen van de verplichte reserves is het enige instrument tegen krapte op de eigen valutamarkt. Er is echter wel een risico dat de centrale bank later in het jaar de tarieven nog meer moet verhogen dan dat het nu al gedaan heeft.” aldus Pavel Pikulev, een strateeg bij de OAO Gazprombank.

Kapitaalstromen
Het plan van de Federal Reserve van de VS om voor nog eens $600 miljard aan obligaties uit te geven betekent dat landen die afhankelijk zijn van natuurlijk bronnen een ”aanval van meer kapitaal” zullen krijgen, aldus Joseph Stiglitz.

”In veel landen op de wereld is er een actief beleid dat moet voorkomen dat er grote instromingen van kapitaal zijn. Er wordt een gevoeliger monetaire beleid gevoerd, waarbij de rentetarieven laag blijven en andere instrumenten, zoals het verhogen van de reserves, gebruikt worden om de nationale vraag te beperken. Je ziet dat er veel interessante experimenten bezig zijn.” zegt de oud Nobelprijswinnaar Stiglitz.