Dr. Doom over de Amerikaanse economie

Marc Faber (alias Dr. Doom) is auteur van “The Gloom Boom & Doom Report” en voorspelde de beurskrach van 1987, de dotcomcrisis in 2000 en de financiële crisis die de wereld sinds 2008 in haar greep houdt. Faber is een Zwitserse investeringsanalist, auteur en ondernemer. Hij heeft ruime ervaring in de financiële wereld in is bij het grote publiek bekend vanwege zijn negatieve blik op de economie.

Amerikaanse presidenten
dr doom marc faberFaber is niet te spreken over de prestaties van president Barack Obama. Volgens Faber heeft hij “verschrikkelijk werk geleverd” en “heeft hij niets aan het systeem veranderd”. Faber was altijd ook zeer kritisch over de vorige Amerikaans president George Bush. “Bush veranderde echter niet continu van mening”. Faber heeft meer waardering voor zakenmensen en “mensen die echt werken”. Obama zou het Amerikaanse volk moeten vertellen dat ze de komende 5 jaar door zware tijden gaan om de schade van 25 jaar te repareren. Iemand moet hen de waarheid gaan vertellen. De Federal Reserve en de Amerikaanse overheid blijven de illusie hooghouden dat je jezelf uit een crisis kunt spenderen. “Door geld te blijven printen verbeter je uiteindelijke echt de economie niet!

Financiële markten
De laatste twee jaar, sinds het dieptepunt van de crisis, hebben de opkomende markten het erg goed gedaan. Daarnaast hebben industriële grondstoffen ook een goed rendement laten zien. De Amerikaanse financiële markten hebben het veel slechter gedaan. Voor de komende drie maanden is Faber echter positief over zowel aandelen als obligaties uit de VS. Faber denkt dat zij het minder slecht zullen doen dan bijvoorbeeld opkomende economieën waarvoor hij een correctie tussen de 20 en de 30% voorspelt. Hij geeft dus als advies om voor de komende tijd kort in Amerikaanse aandelen en obligaties te stappen. Verder geeft hij aan goud interessant te vinden. “Op dit moment zit goud echter in een neerwaartse correctie van maximaal 20%, nog even wachten met instappen dus.

Reactie op de crisis
Faber geeft ook zijn ongezouten mening over het World Economic Forum in Davos: “een groep leugenaars met dubieuze praktijken”. Als je maar veel geld blijft printen, zou het gek zijn als het twee jaar later nog steeds niet beter gaat. De vraag is echter hoe duurzaam dat is. Het is geen economische groei die wordt ondersteund door kapitaaluitgaven, sparende consumenten en fabrieken die de groei leiden. Er komt een dag dat iemand hiervoor zal moeten betalen; deze lasten zullen worden gedragen door onze kinderen. De economie is zich als drugsverslaafde aan geld gaan gedragen. “Door meer drugs te injecteren maak je de patiënt niet gezond!