Terugkerende politieke risico’s in opkomende markten

De aanhoudende protesten in Egypte en eerder in Tunesië kunnen leiden tot een stijging van de risicopremie die beleggers verlangen van hun beleggingen in opkomende markten, die tot voor kort relatief stabiel leken. “De huidige ontwikkelingen ondermijnen in sneltreinvaart de aannames op het gebied van relatieve politieke stabiliteit in opkomende markten”, aldus Tina Fordham, politiek analist bij Citi, een van de grootste Amerikaanse banken. Ze voegt toe dat de huidige ontwikkelingen hun invloed uitoefenen op grondstoffen, energie, overheidsschulden, valuta, aandelenmarkten en de verzekeringskosten van directe buitenlandse investeringen (FDI).

Inflatiegevaar
Een meer gespannen Midden Oosten zal leiden tot hogere prijzen voor grondstoffen, waaronder voedsel, wat weer leidt tot hogere inflatie in voornamelijk ontwikkelde economieën. Bezorgdheid over toekomstige hoge voedselprijzen heeft onder meer Algerije doen bewegen extra voedsel in te kopen, wat wederom leidt tot hogere prijzen. Beleggers zijn dus bezorgd dat de ontwikkelde markten in verband met deze inflatie hun rente zullen moeten verhogen, met alle gevolgen van dien in de huidige herstelperiode.

Besmettingsgevaar
De recente ontwikkelingen in Tunesië en Egypte roepen bij leiders van totalitaire regimes in de omgeving angstige gevoelens op. Zij zullen er alles aan doen om het volk van de straat te houden, bijvoorbeeld door middel van voedselsubsidies. De huidige ontwikkelingen maken vooral investeerders van staatsobligaties in die landen onrustig. Bovendien is de aandelenbeurs van Egypte al sinds afgelopen donderdag gesloten. “Investeerders in opkomende markten moeten rekening houden met turbulentie, deze beleggers blijken echter een kort geheugen te hebben”, volgens Michael Ganske van Commerzbank, de tweede bank van Duitsland. Na Tunesië en Egypte lopen volgens analisten niet alleen landen in de directe omgeving gevaar, maar ook andere totalitaire regimes zoals Thailand en andere landen in centraal Azië.

Saoedi Arabië
Volgens Zaineb Al-Assam van een adviesbureau gevestigd in Londen, lopen landen als Jemen, Soedan, Jordanië en Syrië gevaar. “Het grootste risico op dit moment is echter Saoedi Arabië”, voegt Al-Assam toe. Alhoewel weinig mensen het aftreden van de overheid van Saoedi Arabië als basisscenario zien, onder anderen door de overweldigende rijkdom in het land, kan een bescheiden stijging van het risico al zorgen voor een flinke stijging van de olieprijs. Analisten zijn het oneens over gevolgen van sterk stijgende grondstofprijzen bovenop de al bestaande ‘valutaoorlog’, voornamelijk tussen China en de VS. Deze onbalans wordt gevoed door overheden die hun valuta willen verzwakken om de export aan te wakkeren.