Onedele metalen te duur

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs geeft in een grondstoffenrapport een aantal handelsstrategieën prijs met betrekking tot onedele metalen zoals koper, aluminium en zink. De verschillende perspectieven van producent en consument van deze metalen en twee concrete handelsstrategieën worden besproken.

Consumenten
Het rapport geeft aan dat de prijzen van onedele metalen zich aan de bovenkant van de handelsbreedte van de afgelopen tijd begaven. Ondanks de recente risico’s aan de aanbodkant van koper, houdt Goldman vast aan de visie dat de prijzen te vroeg hebben gepiekt en men beter contracten het einde van 2011 kan afsluiten. De analisten raden dus aan voorlopig geduld te hebben en pas later in 2011 het prijsrisico actief te beschermen. Ook consumenten van zink raadt de zakenbank aan geduld te hebben, ondanks stijgende energieprijzen, en de te wachten volatiliteit van Chinese producenten. Voor gebruikers van zink zijn er de komende tijd ook geen interessante hedgingsmogelijkheden. Voor termijncontracten met een langere termijn zijn er echter goede mogelijkheden wanneer de macro-economische volatiliteit aanhoudt en zinkprijzen dalen.

Producenten
De analisten van Goldman zijn van mening dat de huidige omstandigheden vooral voor producenten van onedele metalen interessante hedging mogelijkheden biedt. Meer specifiek raden ze aluminiumproducenten aan het huidige prijsniveau te gebruiken om door middel van financiële derivaten de prijs vast te zetten voor de rest van het jaar 2011. Slecht weer en tijdelijke steenkool tekorten in China kunnen namelijk voor productie-onderbrekingen zorgen. Bovendien was de grootste krapte op de aluminiummarkt tot nu toe gedurende het einde van het jaar 2010. Ook voor de koper- en zinkprijzen verwachten de medewerkers van Goldman op korte termijn geen hogere niveaus. Daarom raden ze producenten van deze metalen ook aan de huidige prijsniveaus te gebruiken om gunstige toekomstige prijzen veilig te stellen. Vooral met betrekking tot nikkel worden voor de komende tijd lagere prijzen verwacht.

Concrete handelsstrategieën
De analisten van de Amerikaanse zakenbank geven twee concrete handelsstrategieën. Short aluminium: verkoop het februari 2011 termijncontract voor aluminium. De huidige waarde van het contract is 2404 dollar per ton, bij de eerste notificatie van deze strategie was dat 2462 dollar per ton, een winst van 58 dollar per ton. De aluminiumprijs is overkocht volgens de analisten en er blijft de komende tijd voldoende aanbod beschikbaar. Ten tweede heeft de bank het voorstel long te gaan in koper: koop het december 2011 termijncontract voor koper. De huidige waarde van het contract is 9313 dollar per ton, bij de eerste notificatie van deze strategie was dat nog 8024 dollar per ton, een winst van 1290 dollar per ton. Er is namelijk substantieel potentieel voor hogere prijzen, aldus de analisten.