Goldman Sachs ziet goud doorstijgen

Ondanks dat de goudprijs richting het einde van vorig jaar een goede rally heeft gemaakt, waarbij een nieuw hoogtepunt van $1423/toz werd bereikt begin januari, is de koers weer afgezwakt naar de lagere waardes van half november. Afgelopen week eindigde de goudprijs op $1337/toz.

Deze volatiliteit bevestigd volgens Goldman Sachs dat goud, ondanks dat het in de loop van 2011 zal blijven stijgen doordat de basisrentes nog steeds op een laag tarief staan, wel goede handel is maar geen lange termijn investering.

Verwachting goudprijs
Volgens de verwachtingen van Goldman Sachs zullen de beleggers binnenkort hun investeringen gaan beschermen door put opties te kopen. Dit om zichzelf in te dekken tegen eventuele daling. Deze zullen ze kunnen financieren door call opties te verkopen. De aanleiding hiervoor is het feit dat de Amerikaanse economie weer zal aantrekken waardoor de basisrente zal stijgen. De markt blijkt al te reageren op deze verschuivingen; dat is te zien aan de call opties die stuk minder waard zijn geworden en daarentegen een stijgende waarde voor de putopties. De laatste weken is deze verschuiving ingezet en versnellen de veranderingen op de goudmarkt, een groot aantal ETF -posities is sterk gedaald. Vooralsnog zal de goudprijs de komende maanden blijven stijgen, echter komt de top duidelijk in zicht. Een hoger niveau van de basisrente zal ervoor zorgen dat deze piek misschien al wel in 2012 gehaald wordt.

Basisrente VS
De verschuivingen op de optiemarkt zijn een goed signaal waarmee aangegeven wordt dat de basisrente op het laagste punt van zijn cyclus begint aan te komen. En dat het waarschijnlijk gedurende het jaar 2011 weer zal gaan stijgen, op het moment dat de economie van de VS weer volledig hersteld is. Verder is de grote volatiliteit te danken aan de grote veranderingen op de rentetarieven van de 10-jarige staatsobligaties. Die stegen aan het einde van vorig jaar naar 1.27% waarna een geleidelijke daling werd ingezet tot 0.90% begin januari, gevolgd door een correctie tot 1.20% afgelopen vrijdag.

Dit is feitelijk het meest volatiele handelspatroon van de 10-jarige staatsobligaties van de VS in de laatste jaren. Dit verhoogd de onzekerheid over het niveau van de basisrente aanzienlijk, de volatiliteit van de goudprijs zal daardoor ook toenemen.