Canadese dollar onder druk

De stijging van rente in China zorgde voor een matiging in de vraag naar commodities, wat leidde tot een lagere Canadese dollar zo stellen veel analisten. De valuta daalde ten opzichte van bijna al haar grote tegenhangers, de Zwitserse Frank daargelaten. Door de hogere Chinese rente was er een flinke afname in de futures van ruwe olie, Canada’s grootste exportproduct samen met aardgas. Canada is de twee-na-grootste producent van aardgas. De ruwe olie-futures daalden met niet minder dan 1,8% naar $85.88 per vat, het laagste peil sinds 28 januari.

Canadese dollar profiteerde van stijgende commodityprijzen
”De opmars van rente in China heeft de commodityprijzen onder druk gezet”, zegt Charles St-Arnaud, valutarisico deskundige bij Nomura Holdings Inc, NY. ”De Canadese dollar is afgelopen jaar sterk omhooggegaan dankzij de hogere prijzen van commodities”. De ‘Loonie’ daalde afgelopen week met 0.4% procent naar 99,52 cent per één Amerikaanse dollar. Op 4 februari had de valuta 98,32 bereikt, het sterkste niveau sinds mei 2008. Met één Canadese dollar kon je op 8 februari 1,0048 Amerikaanse dollars kopen.

Verdere daling
De daling van de Canadese dollar werd voortgezet door een $32 miljard bedragende verkoop van 3-jarige Amerikaanse ‘Treasury notes’. De verkoop zorgde ervoor dat de vraag (voor de categorie van bieders) naar het niveau van mei 2007 daalde en het rendement op de 10-jarige Amerikaanse obligaties steeg. Dit had een sterkere Amerikaanse dollar als gevolg.

De speculaties op een stijgende Canadese dollar, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, daalden op 11 januari van 47,757 – hoogste niveau sinds mei 2010 – volgens de gegevens van ‘Commodity Futures Trading Commission’. Er werd een waarde van 33,814 bereikt, ten opzichte van 31,719 eind januari 2010.