Madoff geeft interview: 'Natuurlijk waren de banken op de hoogte van wat ik deed'

In zijn eerste interview sinds hij in de gevangenis zit heeft de Amerikaanse superoplichter Bernie Madoff tegen Diana B. Henriques van de New York Times gezegd dat 'de banken op de hoogte moeten zijn geweest van zijn fraude. Maar hun attitude was er een van 'als je iets fouts doet, willen we het niet weten'. De krant geeft geen verdere details of bewijzen.

In het interview zegt Madoff ook dat hij e-mails uitwisselt met de gerechtsdeskundige die is gemachtigd om zijn fraudezaak af te handelen, Irving Picard. Eerder dit jaar begon Picard een rechtszaak tegen JP Morgan met de bedoeling geld uit de Madoff-fraude te recupereren. Madoff zegt dat hij zijn medewerking verleent bij het lokaliseren van fondsen, hoewel hij niets doet 'dat anderen in gerechtelijke moeilijkheden zou kunnen brengen.'

Madoff herhaalde dat zijn familieleden niet op de oogte waren van zijn activiteiten en zei ook dat hij nooit had gedacht dat de ontdekking van zijn Ponzischema zijn familie in zulke mate zou vernietigen. Madoffs zoon Mark pleegde kort voor Kerstmis vorig jaar zelfmoord.

Bernard ‘Bernie’ Madoff werd eind 2008 gearresteerd en later tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat aan het licht kwam dat hij decennialang leden van de Amerikaanse jetset had opgelicht. In plaats van hun geld te beleggen betaalde hij oude investeerders uit met het geld van nieuwe investeerders. In totaal zou Madoff een put van 150 miljard dollar hebben nagelaten.

Express.be