Icesave spaarders willen rechtvaardiging

De grotere Icesave spaarders staan nog steeds met lege handen. De Icesave-deal tussen Nederland, Engeland en IJsland, die nu eindelijk doorgang lijkt te vinden, lost hun nijpende probleem niet op.

Nu het IJslandse parlement heeft ingestemd met de Icesave deal is het aan de President van IJsland om zijn handtekening te zetten. De laatste keer leidde dat tot een referendum, waarin de kiezers de deal afkeurden. Al die tijd blijven de grotere Icesave spaarders in het ongewis over het lot van hun spaargeld.

gerard van vliet“In IJsland is nu vastgesteld dat sprake was van grootscheepse fraude. De voormalige Minister President Heirde wordt zelfs voor de rechter gesleept voor bedrog. In een rapport van de speciale aanklager staat dat Landsbanki, de bank van Icesave, al eind 2007 feitelijk failliet was. De betrokken accountant, PwC, wordt ervan beschuldigd meegewerkt te hebben aan het afdekken van fraude. De spaarders zijn ronduit opgelicht en iedereen heeft erbij gestaan en niks gedaan. Onbegrijpelijk”, zo stelt Gerard van Vliet, woordvoerder van de Icesave spaarders.

Waar alle IJslandse spaarders wel al hun geld hebben terug gehad hoort dat ook voor de Nederlandse spaarders zo te zijn, vindt van Vliet. De spaarders vragen de 2e Kamer opnieuw om voor hen in de bres te springen. Nederland had wat hen betreft bij de beloofde renteverlaging (26 mln per jaar) ook een regeling voor de spaarders kunnen eisen (die nog 25 mln tegoed hebben).

“Iedereen weet dat het toezicht, ook in Nederland, jammerlijk heeft gefaald. Alle reden om een regeling te treffen en de spaarders te compenseren", meent de schrijver van Het Icesave Drama, het boek dat het Icesave debacle in beeld brengt.

Nadere informatie bij Gerard van Vliet, woordvoerder Icesaving, vereniging voor Icesave spaarders boven de 100.000 Euro : Icesaving