Interventiesysteem moet schade olielekken beperken

Een consortium van oliebedrijven, onder leiding van Exxon Mobil , zegt een systeem ontwikkeld te hebben om een onderzees olielek binnen een periode van enkele weken te stoppen. Dat is een cruciale stap op weg naar een heropstart van de boringen in de diepste gedeelte van de Golf van Mexico. De groep zegt dat zijn combinatie van apparatuur en ondersteunende schepen een lek van de grootte van het ongeval met het olieplatform Deepwater Horizon, dat bijna drie maand olie bleef uitstoten, aan moet kunnen. De ontwikkeling gebeurde samen met Chevron, Royal Dutch Shell en ConocoPhillips .

Controle vereistoliepijp
"De Amerikaanse overheid heeft geëist dat oliebedrijven aantonen dat ze een lek kunnen beheersen, vooraleer er opnieuw toelating wordt gegeven om in de Golf van Mexico op grotere dieptes te boren," merkt het persbureau Associated Press op. " Exxon Mobil zegt dat het nieuwe systeem perfect beantwoordt aan die vereisten en geen problemen zou mogen ondervinden om een goedkeuring van de overheid te krijgen. De uitrusting zou zijn ontwikkeld in samenwerking met de regulator."

Op lagere dieptes kunnen ingrijpen
Het systeem kan volgens Exxon Mobil bij een incident in twee tot drie weken volledig operationeel zijn."Bovendien kan er gewerkt worden tot op dieptes tot bijna 8.000 voet en kunnen er tot 60.000 vaten of 120 miljoen kubieke voet gas per dag worden opgevangen. Het ongeval met Deepwater Horizon gebeurde op een diepte van 5.000 voet en loosde gemiddeld 52.400 vaten per dag. Tijdens de piekperiode van de ramp werden 61.900 vaten per dag gelekt." Tegen volgend jaar zou er een systeem zijn ontwikkeld om tot een diepte van 10.000 voet te werken en 100.000 vaten per dag op te kunnen vangen.

Express.be