China invloedrijke crediteur VS

Uit geheime diplomatieke bronnen van de Amerikaanse ambassades in Beijing en Hong Kong blijkt de groeiende invloed van China als Amerika´s grootste crediteur. Het Amerikaanse ministerie van Financiën brengt geregeld een bezoek aan China om haar grootste schuldeiser gerust te stellen. De bronnen openbaar gemaakt door WikiLeaks. Saillant voorbeeld is de situatie waarbij een Chinese portefeuillemanager direct aan de Minister van Financiën Geithner vraagt om versnelde toestemming van zijn $1,2 miljard investering in Morgan Stanley . De bronnen melden niet of Geithner daarop actie ondernam.

Tot elkaar veroordeeld
China is de grootste buitenlandse geldschieter van de VS en houdt daarmee de Amerikaanse overheid overeind. Tegelijkertijd is de VS de belangrijkste bestemming voor China’s export. Het handelstekort van de VS met China is inmiddels opgelopen naar $273,1 miljard in 2010. Beide economieën zijn dus sterk van elkaar afhankelijk. De relatie tussen beide landen verloopt echter niet altijd even soepel. De Amerikaanse wapenverkopen aan Taiwan worden slecht ontvangen in China. De WikiLeaks documenten geven echter ook aan dat de VS vol vertrouwen is dat China niet kan stoppen met het opkopen van Amerikaans schuldpapier.

Too big to fail?
Het instituut dat de buitenlandse valuta beheerd, bekend onder de naam SAFE, leed grote verliezen bij de ineenstorting van Lehman Brothers in september 2008. Sinds die tijd is China voorzichtiger geworden met het selecteren van haar tegenpartijen. “Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen”, aldus Lui, directeur generaal bij SAFE. De Federal Reserve , het Amerikaanse stelsel van centrale banken, treedt nu op en levert garanties op de transacties van China. Daarnaast benadrukt de Amerikaanse overheid dat het $700 miljard vers kapitaal in de bankensector heeft gestoken om de financiële stabiliteit te ondersteunen.

Fannie en Freddie
China bezit honderden miljarden dollar schuld uitgegeven door Fannie Mae en Freddie Mac, de grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers. Het land had die positie ingenomen met de gedachte dat de instituties indirect door de Amerikaanse overheid zouden worden ondersteund. Toen in september 2008 de overheid de twee bedrijven inlijfde stonden daar echter grote verliezen voor China tegenover. Chinese kranten spraken over mogelijke verliezen van 80 miljard dollar. In oktober 2008 reisde een onderminister van buitenlandse zaken voor twee dagen naar China om de gemoederen tot bedaren te brengen. Het gebaar werd goed ontvangen.

Amerikaanse inflatie
De Federal Reserve stelde begin 2009 een programma voor om door hypotheken gedekte leningen te op te kopen. Daarmee probeerde de Fed de liquiditeit te verhogen. In China werden de inflatoire effecten van het programma echter niet goed ontvangen. Door deze acties daalde de waarde van hun eerder gekochte schuldpapier. Sindsdien focust het SAFE instituut voornamelijk op Amerikaanse staatsleningen met een kortere looptijd, om het inflatierisico te verlagen. In mei 2009 bleek inderdaad dat China voor 210 miljard dollar aan obligaties met een kortere looptijd had gekocht.