Icesave spaarders: IJsland nu hard aanpakken

IJsland is lang genoeg met fluwelen handschoentjes aangepakt, vinden de grotere Icesave spaarders. “Iedereen wordt aan het lijntje gehouden, terwijl er sprake is van regelrechte Piraterij door IJsland”, zo stellen zij. Ze willen dat de Jager de IJslanders een ultimatum stelt.

gerard van vlietAl meer dan 2 jaar probeert Nederland een regeling te treffen met de IJslandse regering voor de terugbetaling van de eerste 20.000 Euro spaargeld, die Nederland voor IJsland heeft voorgeschoten. Tevergeefs, want ook nu weer dreigen de IJslanders in een referendum ‘nee’ te zeggen tegen een al afgesproken regeling. De grotere Icesave spaarders vechten ook al meer dan 2 jaar voor het terug krijgen van hun spaargeld (totaal 25 mln euro). Dat doen ze in grote onzekerheid. In Engeland heeft de regering alle spaarders hun geld teruggegeven, zelfs in IJsland hebben alle spaarders direct weer hun geld teruggeven. Naar nu blijkt terecht, want er is vastgesteld dat er sprake was van massale fraude binnen de IJslandse banken, met een volstrekt falend toezicht.

icesave wouter bosWat de spaarders betreft is het afgelopen met vriendelijk zijn: “We zijn met z’n allen regelrecht opgelicht. Een vorm van moderne Piraterij die ongekend is. De IJslandse regering heeft het willens en wetens laten gebeuren. Hard ingrijpen is kennelijk de enige manier om ons geld terug te krijgen”, meent Gerard van Vliet, woordvoerder van de Icesave spaarders. De spaarders hebben al bijna 2 jaar een klacht wegens discriminatie in Brussel liggen die men weigert te behandelen. Ook daar ligt IJsland, volgens de spaarders, dwars. Van Vliet, schrijver van het boek ‘Het Icesave Drama’, raadt de Jager aan zich te beraden op zijn rol van Tandeloze Leeuw: “Het wordt tijd om de IJslanders te laten merken dat ze niet ongestraft de boel kunnen belazeren en er nog mee weg kunnen komen ook.”