Sterke invloed van het weer op de graanprijs

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heft een grafiek vrijgegeven waarop het verband tussen extreme weersomstandigheden en de graanprijs wordt uitgebeeld. De grafiek laat weinig twijfel bestaan over de invloed van de zogenaamde Oceanic Niño Index op die prijs.

Die index is gebaseerd op het verschijnsel El Niño waarmee men refereert naar het warme water dat steeds in januari voor de kust van Peru verschijnt en dat daar een eind maakt aan het visseizoen. Onregelmatig, maar toch gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot zo'n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd door wordt beïnvloed.

weer en graanprijs

Het tegenovergestelde effect heet dan op zijn beurt La Niña, dat zich voordoet wanneer ongewoon koud zeewater bij de Evenaar is gemeten. Deze golfstroom bereikt niet Peru maar het Caribisch gebied. Vroeger werd dit effect ook wel het Anti Niño effect genoemd maar dat is volgens Wikipedia veranderd omdat het als anti-christelijk kan worden opgevat.

De sterkte van een El Niño wordt aangegeven met de Niño 3.4 index. Dat is de afwijking in graden Celsius van de normale gemiddelde temperatuur van het zeewateroppervlak in het gebied tussen 5°Z.B. en 5°N.B. en tussen 170°W.L. en 120°W.L. in de oostelijke equatoriale Grote Oceaan.