Cash bonussen Wall Street met 8 procent gedaald

De cash bonussen voor de bankiers van Wall Street zijn het voorbije jaar met 8 procent gedaald tot 20,8 miljard dollar. Dat heeft Thomas DiNapoli, de financieel toezichthouder van New York, gezegd. De bankiers van Wall Street ontvingen voor het voorbije jaar een gemiddelde bonus van 128.530 dollar. De daling is volgens DiNapoli echter geen indicator van een zwakte in de financiële wereld van Wall Street . De totale vergoedingen stegen immers met 6 procent. Vijf jaar geleden werd een recordbedrag van 34,3 miljard dollar uitbetaald aan cash bonussen.

Het jaar voordien kenden de cash bonussen nog een groei met 17 procent. In vergelijking met vier jaar geleden, voor het uitbreken van de financiële crisis, liggen de cash bonussen ongeveer één derde lager. De banken hebben na de financiële crisis hun loonbeleid aangepast. Ze werden er immers van beschuldigd dat ze met hun loonsystemen de medewerkers aanzetten om onverantwoorde financiële risico's te nemen. Bovendien was er veel kritiek op de uitkering van grote bonussen, terwijl de banken slechts dankzij staatssteun hadden kunnen overleven.

Bonussen in cash werden daardoor gedeeltelijk vervangen door hogere salarissen en vergoedingen in aandelen. "DiNapoli wees er echter op dat de wijziging ook gevolgen heeft voor de belastinginkomsten van New York," merkt het persbureau Bloomberg op. "De grotere nadruk op verdiensten op langere termijn, zullen dit jaar een negatieve impact hebben op de belastinginkomsten van dit jaar, maar de stad en de staat New York zullen op langere termijn wel profiteren, wanneer deze bonussen verlaat worden uitbetaald."

Express.be