Aantal Amerikaanse probleembanken blijft op recordhoogte

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar liepen bijna 12 procent van alle financiële instellingen die gedekt worden door de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), een risico op financiële moeilijkheden. Dat is het hoogste niveau in achttien jaar tijd. De FDIC merkte op dat tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar in totaal 884 probleembanken werden geteld. Tegenover het derde kwartaal kwamen er 24 banken bij op de probleemlijst van de regulator. Het gaat om banken die weinig kapitaalreserves hebben tegenover financiële risico's.

"Dit jaar zijn er in de Verenigde Staten al tweeëntwintig banken failliet gegaan," meldt het persbureau Associated Press. "Er verkeren bovendien nog meer Amerikaanse banken in een risicovolle situatie, zelfs al heeft de Amerikaanse banksector de hoogste winst laten optekenen sinds het uitbreken van de financiële crisis drie jaar geleden. De winstgroei wordt immers voor het overgrote gedeelte gedragen door de grote financiële instellingen, zoals Bank of America , Citigroup , JPMorgan Chase en Wells Fargo."

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar maakte de Amerikaanse banksector een winst van 21,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 1,8 miljard dollar. Er wordt echter aan toegevoegd dat de grootbanken 20,6 miljard dollar van de winsten van het vierde kwartaal van vorig jaar voor hun rekening hebben genomen. Die grootbanken konden zich herstellen door de overheidssteun, maar vele kleine Amerikaanse banken blijven het moeilijk hebben.

Vorig jaar gingen 157 Amerikaanse banken failliet. Ook dat was het hoogste cijfer in achttien jaar tijd. Meestal ging het om kleine of regionale banken. De faillissementen kostten het Amerikaanse garantiefonds ongeveer 21 miljard dollar. Vier jaar geleden, voor het uitbreken van de financiële crisis, werden er amper drie faillissementen geteld.

Express.be