China heeft dringend strategische gasreserves nodig

China moet tijdens het nieuwe vijfjarenplan zorgen voor de uitbouw van een opslag aan strategische gasreserves. Dat zegt Li Junfeng, assistent-directeur van het Chinese Energy Research Institute. Die strategische reserves moeten de Chinese energievoorziening volgens hem beschermen tegen mogelijke abrupte storingen in de aanvoer wegens natuurrampen, transportproblemen of maatschappelijke onrust in het buitenland. Op die ogenblik heeft China volgens hem geen reserves die dergelijke noodsituaties zouden kunnen opvangen.

"Het uitbouwen van een noodplan voor strategische gasopslag moet een topprioriteit worden voor de volgende vijf jaar," merkt Li Junfeng op tegenover de Chinese krant China Daily. In tegenstelling tot de noodreserves aan petroleum moeten die gasvoorraden volgens Junfeng in eerste instantie worden voorzien in de grote Chinese metropolen en vervolgens gradueel worden uitgebreid naar de kleinere agglomeraties. China rondde twee jaar geleden de eerste fase van zijn strategische oliereserves af en werkt nu aan een tweede fase, die verdeeld zal worden over acht sites over het hele land.

China heeft op dit ogenblik een noodvoorraad van 346 miljoen vaten olie. Dat dekt het binnenlandse verbruik voor zesendertig dagen. "Gasvoorraden zijn op dit ogenblik echter veel belangrijker," merkt Li Junfeng op. "In het dagelijkse leven is gas veel belangrijker dan olie en de overheid moet dan ook maatregelen nemen om opslagmogelijkheden te voorzien. Daarbij moet een reserve voor ongeveer dertig dagen worden uitgebouwd."

Express.be