Geruchten over neerschieten Gaddafi jagen olieprijs lager

Geruchten omtrent het doodschieten van de Libische leider Muammar Gaddafi en de toezegging van Saoedi-Arabië om de tekorten op de oliemarkt ontstaan door de Libische burgeroorlog op te vangen, hebben de olieprijs gisteren voor het eerst in weken doen dalen.

Hoewel Amerikaanse diplomaten zeiden geen reden te hebben om te geloven dat Gaddafi dood was, noteerde de olieprijs kort voor het sluiten van de markten iets meer dan 2 dollar lager dan bij de opening. Eerder tijdens de dag was de prijs blijven stijgen.

olieprijs

Een vat Londense Brent Crude steeg tot 119,79 dollar -de hoogste prijs sinds augustus 2008- alvorens te sluiten op 110,51 dollar. Een vat Amerikaanse light, sweet crude klokte op de futuresmarkt af op 97,28 dollar per vat, na eerder op de dag op 103,41 te hebben genoteerd, de hoogste prijs sinds september 2008.

Volgens het IEA (International Energy Agency) heeft de oorlog in Libië de productie van dat land met 500.000 tot 750.000 vaten per dag verminderd. Het Italiaanse ENI - de grootste buitenlandse olieproducent in het land- zegt dat Libië kampt met een tekort van 1,2 miljoen op een totaal van 1,6 miljoen vaten per dag.

Express.be