De Euro behoudt zijn winsten in afwachting van de banencijfers in de VS

De euro maakte voor het eerst sinds 4 maanden pas op de plaats omdat de rentes in de eurozone waarschijnlijk zullen stijgen. Tegelijkertijd wachten de investeerders ook af of de verwachtte vooruitgang van het aantal banen in de VS de dollar een positieve impuls kan geven. De euro haalt even adam nadat Jean-Claude Trichet, president van de ECB, gister te kennen gaf dat de rente in april waarschijnlijk zullen stijgen om de mogelijke inflatie te voorkomen. De euro steeg gister tot een hoogste punt van dit jaar van $ 1.397.

Analisten menen dat de euro klaar is voor meer winsten op korte termijn nu het gat tussen de rentes op Europese en Amerikaanse staatsobligaties steeds groter wordt. De ECB heeft namelijk veel eerder dan de Federal Reserve aangekondigd om de rentes te verhogen.

“We zullen een beter resultaat op de niet-agrarische loonlijsten moeten zien zodat de opbrengsten in de VS eindelijk kunnen stijgen. Dit is nu echter nog niet het geval wat niet goed is voor de positie van de dollar ten opzichte van de andere valuta’s”meldde Marcus Hettinger, een strateeg bij Credit Suisse in Zurich. “De verschillen in de rentetarieven zijn momenteel een voordeel voor de euro, een uitbraak boven de $ 1.40 zal ook niet lang op zich laten wachten”voegde hij er aan toe.

Door speculaties op de nieuwe rentetarieven van de ECB is er een spreiding ontstaan tussen de 2-jarige Duitse en Amerikaanse staatsschulden. Normaal is er een verschil van 1% tussen beide rente niveaus, maar sinds de laatste stijgingen binnen de eurozone is dit percentage opgelopen tot 2.33%, het grootste verschil tussen beide rentes sinds het begin van 2009.

Vele analisten denken dat deze speculaties de euro makkelijk nog veel hoger kunnen stuwen, echter melden ze daar wel bij dat het zo gedaan kan zijn met de stijging van de euro op het moment dat er een strenger beleid gevoerd moet worden voor een aantal eurolanden dat met grote schuldproblemen kampt.

De Euro staat sterk
Vroeg op de dag stond de euro lang op $ 1.3950, richting het einde van de dag liep dit echter op tot $ 1.3969. De psychologische grens van $ 1.40 is daarmee in zicht en zal waarschijnlijk op de korte termijn genomen worden. Het 200-wekelijks gemiddelde van $ 1.3950 is daarmee ook gehaald wat zo kunnen duiden op een nieuwe rally omhoog. Mocht de euro aan het einde van de week boven de $ 1.3957 sluiten dan is dat dus de voorbode van een stijging.

Christopher Gothard, hoofd FX bij Brown Brothers Harriman in Hong Kong meldt dat ”de euro de komende 2 weken sterk blijft en dat het zelfs mogelijk is dat het niveau van $ 1.4280 getest kan worden”. Hij refereert aan het hoogste punt in november van $ 1.4283. De euro behield ook zijn winsten ten opzichte van de sterling en de yen, de euro steeg naar een 4-maandelijks hoogste punt van 115.18 yen.

Echter moesten alle valuta’s het afleggen tegen de Zwitserse frank, een algemene daling van 0.3% naar 1.2967 CHF, nadat Thomas Jordan, de voorzitter van de Zwitserse nationale bank, te kennen had gegeven dat de rente tarieven op de middellange termijn zullen worden verhoogd.

Verwachtingen voor de VS
Men verwacht dat naschokken op de loonlijsten, een grotere stijging van het aantal banen dan men voorzag, positief kunnen uitpakken voor de US Treasury en dat het de dollar wat uitstel kan geven. Echter menen analisten dat het te rooskleurig wordt ingeschat en dat slecht nieuws de zorgen over de arbeidsmarkt alleen maar zullen aanwakkeren. Uit een poll uitgevoerd door Reuters komt naar voren dat men verwacht dat er ongeveer 185.000 nieuwe banen bij zijn gekomen afgelopen maand, nadat er in januari slechts 36.000 banden bij kwamen.