Macro-economisch nieuws beursweek 10

Na een week met relatief goed macro-niews, volgt nu een handelsweek met onder anderen Amerikaanse consumentencijfers, rentebesluiten van de Engelse en Nieuw Zeelandse centrale banken en de Japanse economische groei. In voorbereiding op de komende beursweek, hieronder een overzicht van het macro-economische nieuws.

Maandag 7 maart
De week start rustig zonder invloedrijk macro-economisch nieuws. Er zijn echter nog wel drie cijfers het vermelden waard. De Amerikaanse consumentenkredieten in januari, de werkeloosheid in België en de detailhandelsverkopen in Duitsland.

Dinsdag 8 maart
Ook tijdens de tweede handelsdag geen vuurwerk op macro-economisch gebied. Slechts de de Duits fabrieksorders en de inflatie in de OESO landen, beide voor januari.

Woensdag 9 maart
Vandaag wel invloedrijk macro-economisch nieuws. Een rentebesluit van de centrale bank van Nieuw Zeeland, de Japanse economische groei en de situatie op de arbeidsmarkt in Australië. Nu er het afgelopen jaar praktisch geen economische groei was in Nieuw Zeeland staat de centrale bank onder druk de rente te verlagen van 3% naar 2,75%. De laatste raming van de groei van het bruto binnenlands product van Japan zal waarschijnlijk uitkomen op een krimp van 0,3% voor het vierde kwartaal van 2010. De herstelwerkzaamheden na de vernietigende overstromingen in Australie zijn positief voor de situatie op de arbeidsmarkt. Er zijn de afgelopen maand 21.500 nieuw banen gecreëerd en de werkeloosheid blijft ongewijzigd op 5,0%.

Donderdag 10 maart
Vandaag wederom een handelsdag met belangrijk macro-economisch nieuws. De Engelse industriële productie, een rentebesluit van de Bank of England en het aantal aanvragen van werkeloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten. De industriële productie van het Verenigd Koninkrijk in januari zal naar verwachting stijgen met 0,5% ten opzichte van de vorige maand. Dat is dezelfde groei als in december werd gerealiseerd. Tijdens de vorige bijeenkomst van de Engelse centrale bank stemden reeds drie leden voor een renteverhoging. Gezien de torenhoge inflatie in het land zal de druk verder worden opgevoerd om de recordlage rente van 0,5% te verhogen. De markt verwacht echter dat de rente voor de komende maand nog ongewijzigd zal blijven. Ten slotte worden vandaag de Amerikaanse werkeloosheidsuitkeringen bekend gemaakt. Afgelopen week liet de grootste daling in het aantal aanvragen sinds mei 2008 zien. Economen hopen wederom op een cijfer beneden de 375.000 aanvragen, wat een significante verbetering in de situatie op de arbeidsmarkt zou betekenen.

Vrijdag 11 maart
De week wordt afgesloten met drie cijfers: de Canadese werkeloosheid, de Amerikaanse detailhandelverkopen en de het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Naar verwachting zijn in februari 32.000 nieuw banen gecreëerd in Canada, wat de werkeloosheid doet dalen van 7,8% naar 7,7%. De verkopen van de Amerikaanse detailhandel zullen naar verwachting in februari met 0,5% zijn gestegen. Dat is meer dan de 0,3% groei die in januari ten opzichte van de vorige maand werd gerealiseerd. De week wordt afgesloten met het vertrouwen van Amerikaanse consumenten gemeten door de Universiteit van Michigan onder 500 huishoudens. De voorspellingen wijzen op een indexwaarde van 77,3 voor maart, waar in de vorige maand nog 77,5 werd genoteerd.