Grootste voorkenniszaak in de Amerikaanse geschiedenis

Raj Rajaratnam, de Sri Lankese manager van het Galleon Hedge Fund, wordt beschuldigd van handel met voorkennis waar hij 45 miljoen dollar mee zou hebben verdiend. Onder anderen Goldman Sachs , McKinsey & Company en Intel zijn betrokken bij de miljoenenhandel. Rajaratnam is inmiddels weer vrijgelaten na betaling van een borgsom van 100 miljoen dollar.

Informatielekken
rajataramRajaratnam wordt gedaagd door de openbare aanklager wegens handel met voorkennis in aandelen Hilton, Morgan Stanley en IBM ( IBM ). Hij wordt samen met vijf andere topmensen van onder anderen McKinsey & Company en IBM beschuldigd. Als de hedge fund manager wordt veroordeeld, staat hem een straf van meer dan 10 jaar te wachten. De bedrijven waar de informatie vandaan kwam, mogen de komende dagen in de rechtzaal uitleggen hoe gevoelig de informatie was waar Galleon op handelde.

Reactie advocaat
Alhoewel de acties van één malafide medewerker die informatie lekt geen zaak rechtvaardigt, is er voldoende reden om een bedrijf aan te klagen waarvan de directieleden opzettelijk informatie delen met begunstigde handelaren om de aandelenprijs te manipuleren,” aldus Mark Rifkin, een advocaat uit New York die beleggers vertegenwoordigt. Hij vervolgt: “wanneer een bedrijf voor wat voor reden dan ook de beslissing maakt om informatie beschikbaar te maken voor specifieke individuen, is dat naar mijn mening tegen de wet”. De advocaat van Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz sluit af met “we volgen de gehele voorkenniszaak van dichtbij, je weet namelijk nooit wat er gaat gebeuren”.

Rajaratnam pleit onschuldig
Rajaratnam ontkent enig wangedrag in de massale voorkenniszaak. Volgens aanklagers gebruikte hij tips uit een netwerk van handelaren, bedrijfsmedewerkers en collega’s om een winst van 45 miljoen dollar te genereren in een schema dat al zeven jaar onopgemerkt ging. Rajaratnam voegt toe dat zijn transacties en de transacties van zijn fondsen zijn gebaseerd op Gallen onderzoek. Verder wijst hij erop dat zijn beleggingsadviseurs regelmatig spreken met bedrijven voor nieuws.

Bewijs
De openbare aanklager heeft reeds gesproken met medewerkers en vertegenwoordigers van meer dan 30 bedrijven. De verklaringen die daarin zijn afgelegd geven aan dat Galleon het middelpunt van een omvangrijk schema is en Rajaratnam bereid was te betalen voor vertrouwelijke, koersgevoelige informatie. De advocaat van Rajaratnam heeft de rechter gevraagd de meer dan 1000 uur afgeluisterde telefoongesprekken niet als bewijs toe te laten.

Achtergrond Rajaratnam
Rajaratnam, 52 jaar oud, kwam in de jaren tachtig naar de Verenigde Staten en verdiende zijn fortuin met handel in aandelen. Zijn vermogen wordt geschat op 1,5 miljard dollar, daarmee stond hij vorig jaar op plaats 556 van de Forbes lijst met rijkste mensen ter wereld. Hij heeft de afgelopen 5 jaar ongeveer 20 miljoen dollar van zijn fortuin weggegeven aan goede doelen. Hij een belangrijke steun voor de Democratische partij en President Barack Obama. Hij steunde zijn campagne in 2008 met 87000 dollar.