Amerikaanse bedrijven blijven bezorgd over Chinese regelgeving

Amerikaanse bedrijven willen hun activiteiten in China verder uitbreiden, maar blijven zich grote zorgen maken over de Chinese regelgeving die lokale bedrijven zou kunnen bevoordelen ten koste van buitenlandse ondernemingen. Dat is de conclusie van een rapport van de American Chamber of Commers (AmCham) in China. Er wordt wel opgemerkt dat de vrees voor een vertraging van de Chinese economische groei is afgenomen, waarbij 85 procent van de ondervraagde bedrijven gewag maakt van een omzetgroei.

"Uit het onderzoek van Amcham is gebleken dat de Amerikaanse bedrijven in China een uitstekend jaar achter de rug hebben," meldt het persbureau Associated Press. "Daarbij werd vastgesteld dat de winstgevendheid is teruggekeerd tot het niveau dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische crisis. Bovendien zegt 83 procent van de ondervraagde ondernemingen van plan te zijn om zijn activiteiten op de Chinese markt verder uit te breiden. Maar tegelijkertijd maken de bedrijven zich bezorgd over de Chinese bureaucratie en de regelgevende onzekerheden."

Amcham merkt op dat de meeste bedrijven vrezen dat dat de economische hervormingen in China niet zullen leiden tot een beter ondernemersklimaat. "Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van moeilijkheden met vergunningen en een innovatie-beleid, dat Chinese bedrijven zou bevoordelen tegenover hun buitenlandse concurrenten," aldus het rapport. "Die elementen worden bestempeld als een mogelijke bedreiging voor de toekomstige groei."

Express.be