JP Morgan, HSBC en de grote zilverzwendel

In de voorbije zes maanden is de waarde van zilver met bijna 80 procent gestegen tot meer dan 34 dollar per ounce. De parallellen met wat de Hunt Brothers nu bijna 40 jaar geleden realiseerden zijn frappant. Toen die in 1973 begonnen met zilver in te kopen noteerde dat edelmetaal aan 1,95 dollar per ounce. 7 jaar later, bij het begin van 1980, hadden de broers de zilverprijs tot 54 per ounce weten op te drijven. Pas dan kwam de Federal Reserve tussenbeide. Die wijzigde de regels op speculatieve investeringen in zilver, waarna de prijs kelderde.

Toen JP Morgan Chase in maart 2008 Bear Stearns kocht, erfde het een massa contracten waarin Bear Stearns had ingezet op een dalende zilverprijs. Ook de internationale bank HSBC gokte op een berenmarkt voor zilver.

Uit een rechtszaak die tegen beide banken in november 2010 werd aangespannen blijkt nu dat deze massa's contracten de prijs van zilver kunstmatig hebben doen dalen.

"De samenzwering werd een enorm succes, waarbij beide banken miljarden dollars aan illegale winsten konden binnenrijven tussen juni 2008 en maart 2010,' aldus de conclusie van de rechter.

In november 2009 vertelde Andrew Maguire, een voormalig werknemer van Goldman Sachs , hoe de traders bij JP Morgan opschepten over de fortuinen die ze maakten "dankzij deze manipulatie", en waarbij ze de markt overspoelden met 'short'-contracten, telkens de zilverprijs ook maar lichtjes omhoog bewoog. In maart 2010 maakte Maguire zijn e-mails openbaar.

Express.be