‘België hield alarmerend financieel rapport geheim’

De Belgische premier Yves Leterme heeft maandenlang een alarmerend rapport van het Planbureau geheim gehouden, uit vrees dat België een klap op de financiële markten zou krijgen.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag. Het gaat om het rapport ‘working paper 23-10’ dat dateert uit oktober. Daaruit blijkt dat de financiële houdbaarheid van het land helemaal niet gegarandeerd is.

Als België de rekeningen wil kunnen blijven voldoen, dan moet de overheid in 2015 meer dan een derde van de uitgaven schrappen of voor dat percentage nieuwe belastingen heffen, aldus de berekeningen van het Planbureau.

Rooskleurig
Als de zesde staatshervorming doorgang vindt en er voor 10 miljard euro bevoegdheden worden overgedragen aan de deelstaten, ziet het plaatje er nog minder rooskleurig uit.

Dan moet de regering de helft van alle uitgaven schrappen of zoveel nieuwe inkomsten genereren, bijvoorbeeld door belastingverhogingen. Dat scenario is volgens het Planbureau niet haalbaar.

Tandvlees
Een andere oplossing voor het financiële probleem is dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel een deel van de overheidsschuld voor hun rekening nemen. Dat lijkt volgens de zakenkrant de Tijd ‘pure science fiction, omdat Wallonië en Brussel financieel op hun tandvlees lopen’.

Vanwege die alarmerende berekeningen probeerde Leterme het rapport buiten de openbaarheid te houden. Hij verzocht het Planbureau zich stil te houden. De premier begon er afgelopen week zelf over op de televisie.

ANP