Macro-economisch nieuws beursweek 13

Aan de vooravond van een mogelijke nieuwe fase in de Europese schuldencrisis zullen handelaren de komende handelsweek focussen op Portugal als potentiële volgende kandidaat voor een reddingsactie. Verder wordt er gelet op de Non-farm payrolls voor tekenen van verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt. In voorbereiding op de komende beursweek, hieronder een overzicht van het macro-economische nieuws.

Maandag 28 maart
De week start met de Amerikaanse gezinsinkomsten en -bestedingen, een graadmeter voor de inkomsten en bestedingen van consumenten in de VS. De uitgaven van gezinnen zullen naar verwachting met 0,6% zijn gestegen in februari ten opzichte van de vorige maand. In januari stegen de gezinsuitgaven nog met slechts 0,2%. Verder wordt vandaag het aantal opties op koopwoningen in de VS bekendgemaakt. Dit cijfer meet het aantal woningen waarop reeds een koopoptie is genomen. Na de tegenvallende verkopen van bestaande en nieuwe woningen zal dit cijfer waarschijnlijk onveranderd blijven in februari. In Januari werd een daling van 2,8% waargenomen in het aantal koopopties op woningen.

Dinsdag 29 maart
Vandaag wordt de derde raming voor het Engelse bruto binnenlandse product in het vierde kwartaal van 2010 openbaar gemaakt. Deze laatste schatting van de economische groei zal waarschijnlijk tegenvallen met een inkrimping van 0,6% van kwartaal op kwartaal. Op jaarbasis groeide de Engelse economie nog wel met 1,5%. Verder wordt vandaag de index van consumentenvertrouwen in de VS bekendgemaakt, een graadmeter voor de blik van consumenten op de huidige en toekomstige economische omstandigheden. De trend van toenemend consumentenvertrouwen zet waarschijnlijk niet door met een indexwaarde van 66,0 punten voor maart, in vergelijking met 70,4 punten in februari.

Woensdag 30 maart
Het werkgelegenheidsrapport van de Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP wordt vandaag openbaar gemaakt. Het rapport geeft, als voorloper van de ‘non-farm payrolls’ op vrijdag, inzicht in het aantal gecreëerde of verdwenen banen in de private sector. Na de 217 duizend nieuwe banen in februari, wordt een cijfer van 210 duizend voor maart verwacht.

Donderdag 31 maart
Vandaag wordt de europese index van consumentenprijzen bekendgemaakt, de belangrijkste graadmeter voor inflatie. De markt verwacht een lichte daling van de index naar 2,3% jaarlijkse inflatie voor april, waar in maart nog 2,4% geldontwaarding werd genoteerd ten opzichte van een jaar eerder. De dag wordt afgesloten met de nieuwe aanvragen van werkeloosheidsuitkeringen in de VS. Dit is een graadmeter voor situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Naar verwachting zullen 379 duizend nieuwe mensen een aanvraag hebben ingediend, iets lager dan de 382 duizend nieuwe aanvragen in de vorige maand.

Vrijdag 1 april
De week wordt afgesloten met de belangrijke maandelijkse ‘non-farm payrolls’, de graadmeter voor het aantal gecreëerde of verdwenen banen in de grootste economie ter wereld. Waarschijnlijk zal het rapport wederom een maand van sterke banengroei laten zien met 190 duizend nieuw gecreëerde banen in maart, in vergelijking met 192 duizend in februari. Analisten verwachten dat de werkeloosheid onveranderd op 8,9% zal blijven.