Nova Scotia financiële hotspot van de toekomst

De concentratie van de financiële markten zou in de toekomst heel anders georganiseerd kunnen worden. Dat merkt Alexander Wissner-Gross, onderzoeker van de Harvard University in de Verenigde Staten. Die verschuivingen zouden volgens Wissner-Gross het eventuele gevolg kunnen zijn van de maximale snelheden kunnen bij het doorsturen van informatie kunnen worden bereikt. De onderzoeker meent dat die technologische limieten bepalend zouden kunnen worden voor de creatie van nieuwe financiële centra.

Vertragingen
"De vertragingen bij het doorsturen van gegevens, kunnen bijzonder cruciaal zijn voor winst en verlies," merkt Wissner-Gross op tegenover het webmagazine PhysOrg.com. "Goedkoop aankopen en duur verkopen vormt de basis voor de winst van financiële bedrijven. De snelheid van het dataverkeer tussen twee verschillende financiële markten kan dan ook bepalend zijn voor de winstmarges. Optische vezels opereren nu echter al aan ongeveer 90 procent van de lichtsnelheid. Daar vallen nog weinig marges te halen, zodat de keuze van competitieve locaties in de toekomst mogelijk cruciaal wordt."

Midden van de Atlantische Oceaan is optimaal
nova scotia"Iemand die zich op de kortste afstand van de verschillende financiële centra bevindt, zal de meest lucratieve transacties kunnen uitvoeren," voert Wissner-Gross aan. De Amerikaanse wetenschapper berekende dat een makelaar die actief is op de beurzen van New York en Europa het meeste voordeel zou halen met een vestiging in het midden van de Atlantische Oceaan. Om voor de hand liggende redenen is dat echter geen aangewezen keuze, waarbij Nova Scotia in Canada als beste alternatief uit de berekeningen van Wissner-Gross kwam.

Express.be